2011. szeptember 9., péntek

Honnan tudjam, hogy Isten hangja, amit hallok

Lysa TerKeurst gondolatai

Szerdán volt egy egyórás élő internetes beszélgetés Yes to God címmel, aminek két előadója közül egyik Lysa TerKeurst volt, a Proverbs31 Ministries elnöke. (Sokféle tevékenységük egyike az Encouragement for today levelek írása, amiket Lélekerősítő címen szoktam fordítani.)
Az előadások utáni interjúban a hallgatói levelek alapján feltették Lysának a kérdést, honnan tudja megállapítani, ha valami késztetést, indíttatást érez, hogy az Istentől érkezik-e.

Válaszában a férjével való kapcsolatát hozta fel példaként. Évtizedek óta vannak együtt, nagyon sok időt töltenek egymás társaságában, sokat beszélgetnek, jól ismerik egymást. Ha a férje a szomszéd szobából szól hozzá, hiába nem látja, mégis tudja, hogy ő az. Ha hagy neki egy cetlit a konyhaasztalon, bár nem írja alá, tudja, hogy tőle származik, mert ismeri az írását. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, sokszor kellett hallania hangját, sokszor kellett látnia a betűit. Így van Isten hangjával is. Minél régebb óta, minél gyakrabban töltjük Vele az időt imádságban, annál ismerősebb lesz a hangja a lelkünkben, nem fogjuk összetéveszteni mással.

De ha még a közös utunk elején járunk, feltehetünk magunknak néhány kérdést, amik segítenek az eligazításban.

1. Az, amiről szó van, összhangban van-e Isten Igéjével, a Biblia tanításával?
Ez a legfontosabb kérdés. Ha nincs összhangban, sőt netán ellenkezik vele, a késztetés biztosan nem Istentől származik.

2. Összhangban van-e Isten természetével?
Isten semmit nem kér tőlünk, semmit nem mond, ami nincs harmóniában saját természetével. A Galatákhoz írt levél 5. fejezetéből ismerjük a Lélek gyümölcseit, amik Isten természetére utalnak: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság stb. Ami ezzel ellentétes, nem Istentől való.

3. Összhangban van-e más késztetésekkel, üzenetekkel, amiket mostanában kaptam?
Ha Isten rá akar venni valamire, nem csak egyszer szól, addig nógat, míg választ nem adok. Előfordulhat tehát, hogy a mostani késztetés, üzenet rímel másokra, amiket már kaptam, csak nem figyeltem rájuk.

4. Túlmutat-e rajtam a feladat?
Isten gyakran olyasmivel bíz meg, amire saját magamtól nem volnék képes, amihez az Ő közreműködésére van szükségem.

5. Tetszene-e Istennek az eredmény?
Ezzel visszakanyarodunk az első kérdéshez, ez a kettő a legfontosabb. Biztos, hogy nem kér tőlem Isten semmi olyasmit, ami - a Bibliából származó istenismeretem szerint – nem örvendeztetné meg, nem tetszene neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése