2012. szeptember 8., szombat

Mikor a segítő szorul segítségre


Rebecca Barlow Jordan

Fiatal lelkészfeleségként hamar rájöttem, hogy íratlan munkaköri kötelességeim egyike a „segítő” funkció. A férjem első gyülekezete ezen kívül a „vezető” címet is nekem adományozta, bár alig múltam 20 éves.
Vannak viszont olyan időszakok, amikor a segítő szorul segítségre. Alkalmanként mindnyájunkkal előfordul, hogy a depresszió vagy a csüggedés kéretlenül beállít hozzánk.
Valami szoros határidő nyomaszt? A technika ördöge megint akcióba lépett? Nehezen tudsz talpon maradni munkahelyi és otthoni kötelességeid súlya alatt? Kiürült belső energiatankod? Mit szoktál tenni, ha vezetőként, tanárként, szülőként, nagyszülőként, barátként vagy házastársként nem érzel motivációt, sem energiát arra, hogy támogasd azokat, akik gondjaidra vannak bízva? Hova fordulsz te magad támogatásért?
Az idők során különböző lehetőségeket találtam a feltöltődésre. Ha segítő vagy, és most épp te szorulsz segítségre, támogatásra, bátorításra, bemutatok neked három egyszerű módszert, amik talán neked is segítenek:

1.Keress támaszt az Úrban
Hogy hogyan? Ne magaddal beszélgess, hanem Isten beszéljen hozzád. Az 1 Sámuel 30 írja le ezt a titkos módszert, amit a Zsoltáros Dávid még pásztorfiú korában tanulhatott, mikor énekeket szerzett a hárfáján. Később Saul királyt segítette a zenéjével, amivel próbálta enyhíteni a király depresszióját, mikor az érte küldött. De Saul depressziós hangulata gyakran féltékenységi dührohamokba váltott. Még mikor a király ellenségeivel küzdött is, az ő szolgájaként, Dávidnak végül saját életéért kellett menekülnie Saul lándzsája elől.

Dávid, a segítő, segítségre szorul
Egy nap Dávid arra tér haza a harcból, hogy egy másik ellenség, az amalekiták megtámadták és kifosztották a várost, elrabolták a nőket és a gyermekeket, köztük Dávid szeretteit is. Dávid és az emberei annyit sírtak, hogy már nem maradtak könnyeik. A gyász különös dolgokat tud művelni az ember lelkével. Bajtársai Dávid ellen fordultak, őt, a vezérüket okolták a bekövetkezett tragédia miatt.
A 6. vers írja le, mi történt ezután. „Dávid nagyon szorult helyzetbe jutott: a nép már arról beszélt, hogy megkövezi, annyira el volt keseredve az egész nép a fiai és leányai miatt. Dávid azonban erőt kapott Istenétől, az Úrtól.” Más fordításban: erőt talált az Úrban. Minden bizonnyal Dávid máskor is így tett.
Ifjú anyaként találtam rá én is erre a lehetőségre, amikor azonosulni tudtam Dávid panaszaival, küzdelmeivel a zsoltárokban. Első gyermekünk születése után súlyos gyermekágyi depresszióba estem, amit az érzelmi és fizikai kimerültség váltott ki. Csak 7 hétig tartott, de akkor örökkévalóságnak tűnt. Emlékszem, néha úgy éreztem, mintha egy szál fonalon csüngenék. Mialatt próbáltam kielégíteni az újszülött és egyetemre járó férjem igényeit, sikerült mindig megragadnom olyan pillanatokat, amikor egyedül lehetek az Úrral, és újra meg újra olvashatom a zsoltárokat. Úgy kapaszkodtam azokba az erőt adó szavakba, mint egy mentőövbe. Azt hiszem, azok a percek, amikor hallottam Isten szavát, segítettek a gyógyuláshoz, és adták meg azt a támogatást, amire akkor szükségem volt.

2. Pihenj és töltekezz
Így van. Ha szükséged van rá, vonulj el, engedd, hogy a tested összeszedje magát. Ha rég nem voltál erőnlét-felmérésen, talán érdemes elmenned. Ha a testünk kimerült, az érzelmeink és még a lelki koncentráló képességünk is kárt szenvednek. Senki sem várja el tőled, hogy képességeid fölött teljesíts. Ha túl sok tevékenységre, feladatra igent mondasz, elérheted, hogy tested is, lelked is lemerül, s újratöltés nélkül nem tudsz továbbmenni.
A hatékonyságod és a kapcsolataid is megszenvedik, ha nem kezeled jól a stresszt. Lehet, hogy meg kell osztanod a feladataidat egy családtaggal, egy munkatárssal. Pont, mint az autó, te sem jutsz előre üres tankkal, hiába nyomod a gázt.
Egy nagy műtét után nagyon elkeseredtem, mert tovább tartott a felépülés, mint amire számítottam. Egy barátnőm hozott néhány kazettát dicsőítő dalokkal, s arra biztatott, pihenjek lelkiismeret-furdalás nélkül, ne tegyek mást egy ideig, csak „hagyjam, hogy Isten szeressen”. Azóta is, amikor meghallom valamelyik dalt azok közül, mindig eszembe jut, milyen gyógyító hatásuk volt akkor ezeknek az énekeknek.

3.Beszélgess egy meghitt baráttal vagy szerető családtaggal
Legtöbben nem szeretjük elismerni gyengeségünket. Mit fognak gondolni rólam? Légy szíves, nyeld le a büszkeségedet, felejtsd el a magaddal szembeni elvárásaidat, és találj egy megfelelő embert, aki objektíven meghallgat. Van egy tévhitünk, hogy az emberek kevesebbre fogják tartani hitünket, keresztény voltunkat, ha nem tudunk mindent tökéletesen megoldani az életünkben. Pedig a Biblia figyelmeztet gyengeségünk értékére. „De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem.” 2 Kor 12,9.

Kettő több az egynél
John Donne híres mondása igaz: egy ember sem sziget. Azt mondja a Prédikátor 4,9: „Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van.” Ezért is jó az Istenszeretők egy csoportjához tartozni, akik imádkozni tudnak érted, segítenek a teherhordozásban. Még a vezetői pozícióban lévőknek is szükségük van barátokra, akikre számíthatnak, akik készek a szolgálatra ítélkezés nélkül, akik objektíven meghallgatnak, és támogatnak.
Ha házas vagy, a férjed/feleséged lenne erre a legalkalmasabb. Sajnos a házastársak sokszor takargatják egymás elől hibáikat és gyengeségeiket, ahelyett, hogy megbeszélnék, és együtt próbálnának segíteni rajta. Tanuljátok meg építeni egymást, meghallgatni a másikat kieresztett tüskék nélkül, kedves biztatással segíteni egymást a megoldás felé, a véglegesség, tökéletesség igénye nélkül.
Csak Isten tudja megadni azt a gyógyulást, amire elménknek, testünknek, lelkünknek szüksége van. De Ő felhasznál másokat, hogy megmutassák nekünk a helyes irányt.
Akár a munkáddal, akár családoddal, betegséggel vagy más személyes üggyel kapcsolatos a nyomás, amiben vagy, nem bírod a terhet sokáig egyedül anélkül, hogy összeesnél. Tarts szünetet. Merülj el Isten Igéjében, hagyd, hogy szeressen egy darabig. Fordíts időt a pihenésre, a töltekezésre, keress erősítést, bátorítást valakinél, akiben megbízol. Érezni fogod a különbséget – és mások is tapasztalni fogják.

Személyes ima magadért

Uram, amikor kimerülök a kemény igyekezetben, Nálad találok bátorítást. Taníts meg Tőled függeni, Benned megpihenni, sütkérezni Jelenléted melegében. Segíts, hogy bölcsen kezeljem az időt és a forrásokat, amiket adtál nekem, és elégedjem meg minden nap feladatával. Bocsásd meg büszkeségemet, ami akadályozza, hogy megtaláljam gyógyításodat. Köszönöm, hogy barátokat és családot adtál nekem, akikkel megoszthatom a terheket. És leginkább azt köszönöm, Uram, hogy olyannak szeretsz, amilyen vagyok.
Ámen

©2012, Rebecca Barlow Jordan. Used by Permission, All Rights Reserved.

For more from Rebecca, please visit www.rebeccabarlowjordan.com. To sign up for Rebecca's new encouraging blog/newsletter, or to purchase her newest devotional books from Zondervan - Day-votions™ for Women, Day-votions™ for Mothers, and Day-votions™ for Grandmothers - please click here.
Rebecca's Daily in Your Presence Devotional is available through Crosswalk.com. Sign up for email delivery here.
Publication date: September 4, 2012

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm!!!Mindig elfelejtem,hogy nem egyedül kell-ene húznom az igát.Olyan jó,hogy figyelmeztettél!!!!

    VálaszTörlés
  2. Igen, te is az eszemben jártál, mikor elhatároztam, hogy minden sürgős munkát félretéve EZT lefordítom.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm az értékes gondolatokat!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a gyakorlati tanácsokat, mennyei gondolatok ezek!

    Hálás vagyok ezért a segítségért, a fordításért külön is! Meg mindenért!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon köszönöm. Kellett ez most nagyon nekem.

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy elér hozzátok, amikor szükségetek van rá.

    VálaszTörlés