2012. december 11., kedd

Nagy örömöt hirdetek - December 11, kedd


Aranyat, tömjént és mirhát

A csillagot megpillantva nagyon megörültek. Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki, majd elővették kincseiket s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” Mt 2,10-11

Istent az emberi kezek nem úgy és nem azért szolgálják, mintha bármire is szüksége lenne. A mágusok ajándéka nem segély volt vagy adomány. Tiszteletlenség lenne egy uralkodóval szemben, ha az idegenek segélycsomagokkal érkeznének.

Nem is megvesztegetésre szolgáltak az ajándékok. Az 5Móz 10,17 szerint Istent nem lehet megvesztegetni. Akkor hát mire valók az ajándékok? Hogyan köthetők az imádáshoz?

Az ajándékok – akárcsak a böjt - erősítik a vágyat magára Krisztusra. Amikor ajándékot adsz Krisztusnak, mintha azt mondanád: „Amikor az örömöt (10. vers) keresem, nem az a remény hajt, hogy meggazdagodom attól, amit kapok tőled. Nem a tőled kapható dolgok miatt jöttem, hanem érted, magadért. Ezt a vágyamat erősítem és szemléltetem azzal, hogy lemondok bizonyos dolgokról valami sokkal nagyobb, tárgyakhoz nem köthető öröm reményében. Azzal, hogy olyasmit adok neked, amire nincs is szükséged, nekem viszont volna, a szavaknál erőteljesebben és hitelesebben fejezem ki, hogy a kincsem Te vagy, nem ezek a holmik.”

Azt hiszem, ezt jelenti, hogy arannyal, tömjénnel és mirhával imádták Istent.
Bárcsak átvenné Isten ezt az ajándékot, és felébresztené bennünk a vágyat Krisztus iránt. Bárcsak teljes szívünkkel mondhatnánk: „Uram Jézus, te vagy a Messiás, Izrael Királya. Minden nép el fog jönni, és meghajol előtted. Úgy forgatja a világ kerekét Isten, hogy meglássa majd, ahogy az egész föld imád téged. Ezért akármilyen szembenállással találkozom is, örömmel tulajdonítok neked minden hatalmat és méltóságot, és ajándékot hozok neked, hogy kifejezzem, nem egyéb, hanem te - és csak te - tudod kielégíteni szívem vágyakozását.”

Tuesday, December 11 – Gold, Frankincense, and Myrrh
Good News of Great Joy – Daily Readings for Advent
www.desiringgod.org

2 megjegyzés: