2017. december 1., péntek

Lélekerősítő - Hat ok, amiért hálás lehetek, hogy rákos vagyok


Liz Curtis Higgs

„Adjatok hálát mindenért, mert Isten ezt kívánja mindnyájatoktól Krisztus Jézusban.” 1Tessz 5,18


Mikor megosztottam másokkal a nemrég kapott hírt, hogy méhnyálkahártya-rákom van, többen fogalmaztak így, csupa nagybetűvel: „GYŰLÖLÖM A RÁKOT!”
Megértem. Nincs mit szeretni a rákos sejteken, nem okoz örömöt a rosszindulatú daganat, és határozottan nincs semmi gyönyörűség a műtétben, kemoterápiában, sugarazásban stb.
De ennek a nem-várt utazásnak lett egy másik oldala is. Csodálatos, megvilágosító, semmiért-oda-nem-adnám pillanatok, amikor teljes lelkemmel azonosultam mai alapigénkkel: „Adjatok hálát mindenért, mert Isten ezt kívánja mindnyájatoktól Krisztus Jézusban” (1Tessz 5,18).
Azt akarod mondani, Liz, hogy hálás vagy azért, mert rákos vagy? Igen, pontosan ezt mondom.
Csóváld a fejed nyugodtan, forgasd a szemed, vagy sóhajts egy nagyot, mikor ezt olvasod. Talán olybá tűnik az, amit meg akarok osztani veled, mintha túl sok szteroidot kaptam volna legutóbbi kemoterápiám előtt, és most bedrogozva, euforikus állapotban beszélnék.
Az igazság az, hogy hálámnak semmi köze a szerekhez, mindenestül Krisztusra irányul. Harminchat évig tudtam, hogy ő Uram és Megváltóm, de most úgy is ismerem, mint Vigasztalót, Gyógyítót, Barátot. Sosem éreztem jobban jelenlétét, sosem csodáltam ennyire a hatalmát. És sosem éreztem ilyen erős késztetést, hogy újra meg újra kimondjam a nevét, és énekeljem dicséretét!
Senkinek sem kívánom, hogy rákos legyen, de szeretném, ha minden testvérem Krisztusban átélné, mi történik, ha elfogadja saját helyzetének valóságát, és nemcsak bízik Istenben, de hálát is ad neki azért az útért, amit eltervezett számára.
Mi tehát az a hat ok, amiért hálásak lehetünk egy nehéz időszakban?
Isten hűségének mélyebb megtapasztalása. Amikor kórházi ágyamon az éjszaka közepén Hozzá kiáltottam, Ő már ott volt, megnyugtatta összetört szívemet, biztosított szeretetéről épp, ahogy a zsoltáros írja: „Uram, irgalmad fölér az égig, hűséged a felhőkig” (Zsolt 36,6).
Isten békéjének jobb megértése. Miután az onkológus elmagyarázta a diagnózisomat, az Úr felszárította könnyeimet, és emlékeztetett rá, hogy Ő uralkodik mindenen. Mivel Isten nem mi, hanem felel az életünkért, nyugodtan letehetjük aggodalmaskodó gondolatainkat, és megpihenhetünk Benne. „Akkor Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, megőrzi szíveteket és értelmeteket Krisztus Jézusban” (Fil 4,7).
Állandó bizonyosság jósága felől. Mivel rólunk szóló terve jó, és mindig célravezető, felemelhetem fényes, sima fejemet, és így szólhatok: „Ezért remélj az Úrban és légy erős, légy bátor szívű, és bízzál az Úrban!” (Zsolt 27,14).
Szorosabb kötődés Hozzá. Szívem mélyéből átélem, mennyire szükségem van Jézusra, gyakrabban, és komolyabban imádkozom, mint valaha. Amikor térdre borulok, mindig ott van velem. „Legyetek kitartók és éberek az imában meg a hálaadásban” (Kol 4,2).
Szabadságának új megtapasztalása. Sokféle érzelem kavargott bennem, de a bénító félelem egyetlen napig uralkodott rajtam. Sok sírás és fogcsikorgatás után Isten kegyelméből úgy döntöttem, hogy szilárdan beleállok az Ő igazságába, és a szabadságot választom. „Ne félj, mert veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok a te Istened!" (Iz 41,10a).
Tisztábban látom a Tőle jövő reményt. Mindegy, mi lesz a vége – gyógyulás vagy mennyország – Isten kezében ott a világító jelzőfény jövőm és a te jövőd számára, és ez a legnagyszerűbb ok a hálaadásra. „Így tehát mi, akik rendíthetetlen országot kaptunk hazánkul, legyünk hálásak,…” (Zsid 12,28a).
Kedvesem, nem tudom, min mész át, de hálás vagyok, amiért bátoríthatlak most, az ünnepre készülve - és mindig.

Uram, adj erőt, hogy minden körülmények között hálásak legyünk. Jézus nevében, Ámen.

Liz Curtis Higgs: Six Reasons I’m Thankful for Cancer
Encouragement for today, 2017. november 24.
www.proverbs31.org

1 megjegyzés: