2010. február 14., vasárnap

2007 november

2007.nov.1.

Hegyi beszéd Máté 5:1-12.

1. mondás

Blessed are the poor in spirit, for theirs the kingdom of heaven.

Ezt magyarázhatjuk sokféleképpen: hogy mindegy, mennyire gazdag valaki, ha a lelkében szegény, akkor tudja, hogy nincs semmije, ami a magáé, hogy mindent Istentől kap, és hozzá fordulhat lelki gazdagodásért.

Ez egy szép másodlagos értelme a mondatnak. De ne felejtsük el az elsőt:

poor in spirit - lélekben szegény - mikor mondunk hasonlót: vadban szegény erdő, ásványokban szegény ország: amikor valamiből valóban kevés van. Akikben a lélek, a spirit, - tehát nem az érzelmek - mennyiségileg kevés, és ez veleszületett adottság, azok az értelmi fogyatékosok. Velük kezdődik a Hegyi beszéd. Azokkal, akik nem tudnak Jézushoz jönni, mert akaratuktól függetlenül nincs meg az antennájuk. Ők így születtek, így volt Isten tervében, de nekik mindenki előtt ígéri Jézus a Mennyek Országát. Ráadásul nem jövő időben, mint a Hegyi beszéd többi ígérete.

Az előző értelmezés inkább a második mondásra igaz: blessed are the meek - boldogok az alázatosok.

Ebben a változatban az utolsó boldogmondásban ismétlődik a: theirs is the kingdom of heaven. Itt azokról szól, - who are persecuted for righteousness' sake - akiket üldöznek, hogy ne kelljen igazságosnak lenni velük, vagy azért, mert valamilyen igazságos-igaz dologért harcolnak, vagy... gondolkozzunk tovább, kik férnek még ebbe a kategóriába.

Előzőleg már szerepelnek azok, akik éhezik és szomjazzák a righteousness-t, a vége felé pedig ki is bontja: akiket üldöznek és minden hamis gonosz váddal illetnek azért, mert Jézus követői.

A blessed=áldott - ez több, mint a happy.nov. 9.A misében nem megismételjük Jézus áldozatát, hanem "misztikus módon jelenvalóvá tesszük az utolsó vacsorát, Jézus szenvedését, kereszthalálát és feltámadását."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése