2010. február 14., vasárnap

2008 június

2008.06.12.

Isten azért teremtette az időt, hogy abban éljünk és gondolkozzunk. Az Ő Igazsága az időtlen VAN, ami az időben tervnek tűnik. A VANban "egyszerre" van benne a teljes világtörténelem. Amikor én az Ő Igazsága szerint próbálok élni, ezt a VAN-t felbontom egymást követő pillanatokra.

Ha így van, vétkezem, amikor VAN-nak tekintem az életem pillanatainak sorozatát, és például ma is bűnösnek érzem magam egy rég lezárt bűn miatt, amit helyrehoztam vagy csak "leszoktam róla", s a mai életemben semmi szerepe nincs, ha nem élesztem fel újra meg újra a bűntudatommal.

Hát még a jövőtől való félelem, mikor VAN-ként élem át azt, ami lesz! Azért van az idő, hogy hagyjam a pillanatokat-napokat gyöngyökként peregni egymás után: eresszem el, ami már nem VAN és ne kapjam el előre azt, ami még nem VAN.2008.06.17.Gondoljuk végig Ácháb király történetét Krisztus utáni eszünkkel.

Isten hatalmas: irgalmas és igazságos. Ha csak irgalmas szeretet lenne, nem lehetne hatalmas.

Eredeti változat:

1. Ácháb iszonyatos bűnöket követett el.

2. Isten igazságos ítélete: meg kell halnia neki is, Jezabellnek is, aki felbujtotta, és az utódai családtagjainak is. Akik a városon belül halnak meg, kutyák nyalják fel vérüket, akik a városon kívül, madarak szaggatják szét tetemeiket.

3. Illés próféta hozza az ítéletről szóló üzenetet.

4. Ácháb belátja és megbánja bűneit: böjtöl, darócruhába öltözik, hamut szór a fejére, lehajtott fejjel közlekedik stb.

5. Isten irgalmas hozzá: őt nem éri utol az ítélet, és életében nem fogja látni az utódain végrehajtott ítéletet.Krisztus korában.

1. Az áchábok iszonyatos bűnöket követnek el.

2. Isten igazságos ítélete ugyanaz.

3. Az egyház tanítása közvetíti számukra a bűnökről, az ítéletről és az irgalomról való jézusi tanítást: térjetek meg, tartsatok bűnbánatot, higgyetek Jézusban, kövessétek Őt: kereszthalálával magára vette a büntetést, de személy szerint mindenkitől elvárja a megtérést, a hitet, az ő tanítása szerinti életet.

4. Az áchábok belátják bűneiket, megtérnek,

5. Krisztus megváltásának következményeként mindenki csak a saját bűneiért felel, senkit sem büntet Isten "hetedíziglen", ősei által elkövetett bűnökért.

6. Jézus tanítása alapján nem szabad elvárni, hogy Isten lesújtson azokra, akik bűnt követtek el: szeressétek ellenségeiteket - ez a bosszút megsemmisítő parancs. Az ítéletet Istenre kell bízni és a végső ítéletre.

Mindenki csak saját bűneiért felel, s ha megbánja azokat Jézusban való hittel, megszabadul a büntetéstől Krisztus áldozata árán. A többiekkel kapcsolatban a mi feladatunk csak a szeretet, a megbocsátás, mert ennek függvénye a mi bűneink bocsánata is, (ld. Miatyánk), ez is része a megtérésnek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése