2010. február 14., vasárnap

2008 október

2008.10.08.

"Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek..."Amikor egy kisgyermek elindul a szüleivel valahová - vendégségbe, nyaralni stb., tudja, mi fog következni? Nem tudja. Fél, szorong? Nem fél, nem szorong. Miért? Mert tudja, hogy a szülei pontosan tudják, hova mennek, hogy ott mit fognak csinálni, úgy rendezik a dolgokat, hogy minden jól süljön el - sőt fel sem merül benne, hogy valami rossz történhet.

Mi miért szorongunk a jövőtől? Nem elég, ha az Atya tudja, mi fog történni? Nekünk csak fognunk kell a kezét.2008.10.31.

Lk14:1-

Gyógyítás szombaton, avagy törvény kontra irgalom

Nemcsak a törvényről van szó, de arról is. Képzeld el, hogy nagy közös ünnepségen vagy a családoddal, minden figyelmedet erre összpontosítod, boldog vagy, vidám, jól érzed magad. És akkor jön egy telefon, egy látogatás, ami azt követeli tőled, hogy legalábbis a figyelmedet vond el az ünnepléstől, szembesülj valami bajjal, aminek az oldása a te mostani figyelmedtől is függ. Vagy nézel egy jó filmet, műsort, amire napok óta számítottál, hogy kiragad a mindennapok szürkeségéből, és felhív valaki, mert beszélgetni akar veled, szüksége van az együttérzésedre, hogy megerősítsd. Vagy, hogy közeledjünk, misére szeretnél menni, érzed a vágyat, hogy ott legyél a közösségben Jézus jelenlétében, és a gyermeked, aki betegsége miatt nem tud menni, arra kér, maradj mellette, ha az neked nem nagyon rossz. Esetleg nem is kér, csak tudod, hogy sokkal könnyebben viseli a szenvedést, ha mellette vagy.

A vasárnapi "kötelező" misehallgatást "törvényként" tiszteljük a fenti evangélium szempontjából. Jusson eszünkbe ez a jézusi jelenet, ha valaki segítségre szorul, s csak úgy segíthetünk, ha nem megyünk misére. Beton atya fogalmazott úgy 1999 őszén Nagymaroson, hogy ilyenkor Jézus azt mondja, nyugi, mi még nagyon sokat leszünk együtt az örökkévalóságban, most más dolgod van. Ő a túlzott ájtatoskodásra, az állandó imaalkalom-keresésre értette, de a misére is alkalmazható. De csak és kizárólag akkor, ha valóban nem csak csevegni akar a másik, és ha nem a saját lustaságomat fedezem valami mondvacsinált szolgálattal!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése