2010. március 21., vasárnap

2010.03.17. Jézus békessége visszaszáll rád

Lk 10:1-6
Ha valamelyik házba bementek, először ezt mondjátok: „Békesség e háznak!” Ha a békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek; ha pedig nem, visszaszáll rátok.
„if anyone is there who shares in peace” – picit másként fordították angolra: ha van ott valaki, aki osztozik – akivel osztozhattok - a békességben.

Hányszor előfordul, hogy nagy lendülettel segíteni akarunk konfliktusok megoldásában vagy valaki szorongásának oldásában, rossz érzései enyhítésében, vagy legalább osztozunk fájdalmában, gondjában-bajában. Azt hisszük, ez a feladatunk, egyre többet vállalunk, mindenki hívására igent mondunk, eleinte csak fáradtságot érzünk, majd szép lassan kiégünk, kiszáradunk, jöhet a depresszió.
Miért?
Mit nem csináltunk jól?
Talán a fenti mondatokban van a válasz. Ha Jézussal a szívünkben, a gondolatainkban, az ő küldetésében járunk, és nem a magunk együttérzése, jósága, segítőkészsége indít, talán másként alakul. Ha Jézus békéjét, szeretetét visszük, nem a magunkét, és olyan emberrel kerülünk kapcsolatba, aki hasonlóképpen gondolkozik, nem veszítünk energiát, mert amennyit adunk, kapunk is, „osztozunk a békességben”. Ha olyannak próbálunk békességet, segítséget nyújtani, aki megrögzötten „negatív”, önsajnálattal teli, vagy ellenséges – a neki nyújtott jézusi békénk, szeretetünk, energiánk „visszaszáll” ránk, nem marad nála, nem gyengülünk. Míg ha a magunk erejéből próbálunk rajta segíteni, elnyeli az energiánkat, és a miénk egyre inkább megfogyatkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése