2010. június 20., vasárnap

2010-06-16
Mt 6,1-6.16-18

„Ügyeljetek, hogy igazvoltotokat ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy csodáltassátok magatokat velük, mert így nem lesz jutalmatok Atyátoknál, aki a mennyben van. Amikor tehát adakozol, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Amikor te alamizsnát adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy a te adományod rejtve maradjon; Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Mikor pedig imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és a terek sarkán állva imádkozni, hogy feltűnjenek az embereknek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te, amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtódat, és így imádkozz Atyádhoz, aki a rejtekben van; akkor Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek bús képűek, mint a képmutatók. Ők ugyanis elváltoztatják az arcukat, hogy böjtölésükkel feltűnjenek az emberek előtt. Bizony, mondom nektek: ők megkapták már jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg a fejedet, az arcodat pedig mosd meg. Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz, csak Atyád, aki a rejtekben van; és Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd neked.”

Igazvoltunk gyakorlása:
- adakozás – Pénz? Idő? Szeretet? Jóság? = „jó cselekedetek”?
- imádkozás
- böjtölés
Jutalom jár érte a Mennyei Atyától! Vagy fizetség? Szerződést köthetünk előtte? Nézd, én böjtölni fogok eddig és eddig, és te cserébe ezt és ezt add meg nekem? Tudom, sokan ezt teszik. Tényleg értelmezhetők így Jézus szavai? Be kell vallanom, hogy igen. De még megnézek más fordításokat. Tőlem ez nagyon idegen, de bennem lehet a hiba.

2010.06.17.
Okom adódott rá, és kipróbáltam a böjtölést. Teljes önátadással. Lenulláztam az igényeimet úgy, ahogy még soha, beleértve a böjtölés „jutalmazásának" elvárását is. Nagyon hamar érkezett a válasz. Csodálatos volt. Köszönöm, Istenem!

2010.06.19.
Vigasz Jézus keresztjében

Ha a keresztemet mások rakták rám – Jézusnak is ezt kellett elszenvednie.
Ha keresztem a saját elkövetett bűnöm – Jézus ezért viszi – helyettem – a keresztet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése