2010. június 5., szombat

2010.06.03.
2Tim2:12-13.

„Ha megtagadjuk, Ő is megtagad, ha hűtlenek leszünk hozzá, Ő hűséges marad, mert nem tudja megtagadni önmagát.“
Ekkora a különbség a megtagadás és a hűtlenség között!!!
Ha megtagadod, nincs visszaút. (De ha akarnád, hogy legyen, nem is tagadnád meg.)
Ha hűtlen vagy, nyitva marad az ajtó a hátad mögött, visszatérhetsz bármikor, mert hűségesen vár. A hűtlenség nem megtagadás, csak időleges letérés az útról. Az egyenes út görbévé tétele. A világosság helyett a homály választása egy időre – de nem a sötétségé.

2010.06.04.

Adrien Rogers írta nemrég, hogy Isten nem boldoggá vagy egészségessé, hanem szentté akar tenni minket. Adott esetben a világi boldogság és a testi egészség rovására, vagy hiányuk által. Angolul ez szójáték is (happy-healthy-holy).
A boldogságnak több értelme van. Ma már gyakoribb, általánosabb, hogy boldog az, aki „happy” – jól érzi magát a bőrében. De ne feledkezzünk meg a másik értelméről sem, ami a szenthez áll közelebb: belső békességet jelent Isten közelében. Ebben az értelemben használja Jézus a Hegyi Beszédben, ez a „beata/beatus” a katolikus egyház boldoggá avatásában, ez szerepel a régi magyar „Boldogasszony” vagy számunkra már kissé idegenül a „boldogságos” szavakban. Ebben az értelemben boldoggá akar tenni bennünket Isten.

2010.06.05.

„Lelkemet szabadnak teremtetted. Töltsd be a Te békéddel és örömöddel.”

Néha úgy képzelem el a lelkemet, mint egy széles, nagy homokórát, amiben valami képlékeny anyag mozog. A homokóra egyhelyben áll, nem lehet megfordítani, a benne lévő anyag lefelé és felfelé is tud haladni. Lefelé magától megy, a világ gravitációjának hatására. Felfelé az akaratom illetve Isten kegyelme tolja-vonja. Elvileg mindig szabad az átjárás, de felfelé sokkal nehezebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése