2018. január 12., péntek

Lélekerősítő - Hogyan lelhetek újra örömöt a munkámban


Amy Carroll

„Akiről azt látják, hogy ügyesen dolgozik, az biztosan a királyok szolgálatába fog állni, nem marad az alacsony rangúak szolgája.” Péld 22,29

Életem legzsúfoltabb időszakát nagyon idegesen kezdtem. A megszaporodott tennivalóktól, a sok apró részlettől egyre fáradtabb voltam. Napkeltétől napnyugtáig dolgoztam mindennap, s éjszakánként a következő 24 óra tennivalóin töprengtem.
Kimerült voltam, csüggedt, és azon járt a fejem, van-e értelme egyáltalán annak, amit csinálok.
Aztán két dolog jutott eszembe, ami megváltoztatta a hozzáállásomat.
Először egy imádság, amit akkor imádkoztam, mikor erre az erőmet meghaladó szolgálatra készültem. Így szólt: „Uram, segíts, hogy ebben az időszakban mindent megtegyek, amit rám bízol, de semmivel se többet.”
Ugyanakkor eszembe juttatott az Úr egy gondolatot, amit Suzie barátnőm osztott meg velem. Azt mondta, azért imádkozik, hogy Isten imádsággá alakítsa minden munkáját. Gyönyörű ötlet! Minden reggel Istennel kezdte a napot, olvasta a Bibliát és imádkozott, majd mikor megkezdte napi tevékenységét, hagyta, hogy Isten jelenléte áradjon minden feladatába.
Negatív hozzáállásomon töprengve, rájöttem, hogy e két gondolat egyikét sem vettem figyelembe. Túlhajszoltam magam, és a munkát elkülönítettem életem többi részétől. Ez a két hiba okozta, hogy a kezem munkájához való viszonyulásom elferdült.
Mert mi történik, ha helytelen hozzáállással dolgozunk?
1. Túlhajszoljuk magunkat
Ahelyett, hogy az imádságom szerint élnék – „Uram, segíts, hogy ebben az időszakban mindent megtegyek, amit rám bízol, de semmivel se többet” –, és figyelnék az Ő vezetésére, belevetem magam a feladatokba, s végül idegesen csak azt érzem, hogy nem tudok kiszállni a mókuskerékből.
A kimerültség pontosan jelzi, hogy ideje megtanácskozni Istennel a ténykedésemet. Kérdezzem meg: Mit akarsz, Uram, mit tegyek meg? Mit hagyjak abba? Hol húzzam meg tevékenységeim határát?
Isten hűsége csodálatos. Számtalanszor megtapasztaltam, hogy gondját viseli az időmnek. Ha követem utasításait, és aszerint osztom be az időmet munkára és pihenésre, mindent pontosan el tudok végezni az adott idő alatt. És ez csodálattal tölt el. Ha a tervei szerint élek, újra átélem, hogy az Ő ajándékai közt ott van az öröm a munkában, és egyúttal a kiteljesedés más területeken: szeretetben, barátságban, közösségben stb.
2. Külön kategóriába soroljuk a munkát és életünk többi területét
Egyik legkárosabb tévedésem az évek során az volt, hogy különválasztottam a lelkiéletet a „valódi élettől”.
„Akiről azt látják, hogy ügyesen dolgozik, az biztosan a királyok szolgálatába fog állni, nem marad az alacsony rangúak szolgája” – olvassuk a Péld 22,29-ben.
Lehet, sosem fogunk valami előkelő címet viselő embernek dolgozni, és munkálkodhatunk otthon vagy távol az otthonunktól, egy biztos: a Királyok Királyának dolgozunk. Ügyességünk egyik alapja, hogy tudjuk, ki a mi igazi Főnökünk, és mindenben az Ő kedvét keressük. Az Ő irányítását követjük, hogy ne keményen dolgozzunk, hanem jól. Őt követjük, hogy örömünket leljük abban, amit végzünk.
Háromszemélyű egy Istenünk test, lélek és szellem egységének alkotott minket. Isten a munkát jónak teremtette – már az Édenkertben. Imádság az is, ahogy a testünkkel bánunk, és ehhez hozzátartozik, mivel etetjük a gondolatainkat, és hogyan tervezzük meg a munkánkat. Ha összekapcsoljuk lelkiéletünket elvégzendő feladatainkkal, észrevehetjük, hogy mindent Istenért teszünk – és ez így van akkor is, ha nem vesszük észre.
Megéri imádsággá tenni a munkát.
Ami azt illeti, mivel Isten szellemi lényekké alkotott minket, minden munkánkkal együtt jár az imádat. A kérdés csak az, kit imádunk? Magunkat-e azzal, hogy határidőket, célokat állítunk fel, vagy Istent azzal, hogy az Ő határidőit és céljait akarjuk követni? Az eredmény ég és föld.

Imádjuk hát Istent a munkánkkal, hogy újra örömöt és kiteljesedést leljünk benne!

Uram, vissza akarom kapni feladataim végzésének örömét. Segíts, hogy munkámmal Téged dicsőítselek, és mindent a Királyok Királyáért tegyek. Jézus nevében, Ámen.

Amy Carroll: How to Rediscover Joy in Your Work
Encouragement for today, 2018.01.12.
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2018/01/12/how-to-rediscover-joy-in-your-work

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése