2015. november 3., kedd

Lk 14,15-24


A gazda meghívja vendégeit, majd mikor elkészült mindennel, szétküldi szolgáit a meghívottakhoz, hogy jöhetnek.
A meghívottak nem becsülik túl sokra azt az örömöt, amit a gazdával való együttlét, a közös ebéd jelent.
Nem a munka, a feladatok, az „állapotbeli kötelességek” tartják őket vissza, hanem a más jellegű örömök, amik fontosabbak számukra.
1. Nem azért nem megy, mert meg kell vásárolnia a földet, és ez halaszthatatlan. Azért nem megy, mert „meg kell néznie” a földet, amit megvásárolt. Örülni akar megszerzett földjének.
2. Nem azért nem megy, mert most tartják a vásárt, ahol ökröket kell vennie. Már megvette az ökröket, csak „ki akarja próbálni” őket – ami várhatna. Örülni akar megszerzett ökreinek
3. Nem azért nem megy, mert most van a lakodalma, amit nem halaszthat el. Már megnősült, csak élvezni akarja a házasság örömeit. Örülni akar megszerzett feleségének.

Másfajta, világi örömöket választanak az Úrral való együttlét helyett.

A vendégek rangsora az üdvtörténet során:
1. akiket előre meghívtak, és a lakoma előtt újra meghívnak - a nép előkelői (Jézus előtt)
2. ugyanannak a városnak a többi lakója, a szegények és nyomorultak, megvetettek, akiket csak a lakoma napján hívnak meg - az egész nép (Jézus életében)
3. az idegenek a városon kívülről, akiket kényszerítenek a részvételre, mert maguktól biztos nem mennének - a pogányok (Jézus mennybemenetele után)

2 megjegyzés:

  1. Sokszor minden előrébb való...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Mária, hogy eszmélkedéseddel eszembe juttattál egy negyven évvel ezelőtti beszélgetést anyósommal, aki azt mondta, "tudod kislányom, amikor új cipőt veszek magamnak, akkor legelőször amikor felveszem, a templomba megyek benne." Hitéről többet nem ismerek, mert nem is tudott mondani, hiszen nem sokkal ezután magához szólította Urunk. És igazából most értettem meg, hogy földi örömünket a gazdával való együttlétben bármikor megduplázhatjuk. Nagyon hálás vagyok most, ki sem tudom mondani mennyire.

    VálaszTörlés