2016. augusztus 18., csütörtök

Lélekerősítő - Ez az én időm


Leah DiPascal

„Volt a hallgatóságban egy Tiatíra városából való, Lídia nevű, istenfélő bíborárus asszony. Ennek megnyitotta szívét az Úr, hogy figyeljen arra, amit Pál mond.” ApCsel 16,14

Reggelente, mikor kint még sötét van, lelopózom a konyhába, és készítek egy jó erős kávét, mielőtt elhelyezkednék a kedvenc fotelemben.
Az óra ketyegve méri az időt, én beburkolózom egy könnyű takaróba, belegömbölyödöm a fotelba, és a Bibliámért nyúlok. Veszek egy mély lélegzetet, lassan fújom ki a levegőt. Egy dolog biztos: ez az én időm. Ez az Ő ideje. Ez a mi együtt töltött időnk.
Találkoznom kell Jézussal, mielőtt a többiek felébrednek, és a napi nyüzsgés beindul. Néhány csendes perc erejéig Ő csak az enyém.
A rutin lehet megszokott, de a szavak mindig újak. Egy másik részlet a Bibliából. Vajon ma mit fog üzenni Isten?
Van úgy, hogy egyből értem a szöveget. Máskor kevésbé. Elolvasom egyszer, kétszer, akár háromszor is. Aztán megállok, és így suttogok: „Uram, nyisd meg a szívem, hogy felfogjam Igéd tartalmát. Segíts megértenem, amit mondani akarsz.”
Nem akarok semmit kihagyni, amivel Isten talán meg akarja határozni a napomat.
Nem akarom, hogy az óra ketyegése vagy a napi feladatok súlya elterelje Róla a gondolataimat.
Azért vagyok itt, hogy Jézussal találkozzam. Hogy egy röpke percre csak ketten legyünk. Hogy imádkozzam, elmélkedjem, megértsem és válaszoljak.
Mai alapigénkben egy Lídia nevű asszonnyal találkozunk. Más asszonyokkal együtt összegyűltek a folyóparton imádkozni. Ott talált rájuk Pál apostol és útitársai.
A Szentírás szerint Lídia már istenfélő asszony volt. De ahogy Pál Jézus örömhíréről és a kereszten történt megváltó haláláról beszélt, „megnyitotta (Lídia) szívét az Úr, hogy figyeljen arra, amit Pál mond” (ApCsel 16,14b).
Nagyon, de nagyon szeretem ezt a mondatot. Ne lépjünk tovább anélkül, hogy minden ízét magunkba ne fogadnánk!
A megnyitotta ige görög eredetije dianoigo, jelentése: „megnyitni, ami zárva volt addig. Megnyitni a lelket (elmét, akaratot, érzelmeket), hogy felkeltsük a tanulási vágyat, a megértés képességét magunkban.”
Azokban a felbecsülhetetlen percekben ott a folyóparton, Isten megnyitotta Lídia elméjét, hogy oda tudjon figyelni, és meg tudja érteni a Jézusról szóló kinyilatkoztatást. Isten elültette a vágyat Lídia szívébe, hogy megismerkedjen a kegyelem örömhírével, amit Pál nagylelkűen meg akart osztani vele és társaival.
Legyen ez a mi legnagyobb vágyunk is ma - és minden nap!
Istennel töltött különleges perceinkben kérjük, hogy tárja szélesre szívünk ajtaját, hogy tudjuk befogadni a Jézusról szóló friss kinyilatkoztatást. Nem számít, mennyit tudunk már Róla, akarjuk még jobban megismerni!
Sóvárogjunk jelleme, vonásai mélyebb megértésére. Reggelente ébredéskor szólítsuk meg: „Jó reggelt, Jézus!”, és mielőtt bárkivel találkoznánk, örömmel készüljünk a vele töltött időre, hogy felfedezzük igazságait, megjegyezzük utasításait, örvendezzünk ígéreteinek.
A bibliaolvasás csendes perceiben, ha olyan szakaszhoz érkezünk, amit nem értünk, kérjük: „Drága Jézus, húzd félre a fátylat, hadd lássalak, halljalak tisztán. Nyisd meg lelki szemeimet, hogy meglássam, amit üzenni akarsz.”
És ha ez megtörténik, töltsön el az öröm és hála, mely szárnyakat ad a lelkünknek.

Uram, nyisd tágra szívemet, és lágyítsd meg, hogy befogadhassa irántam való szeretetedet. Növeld bennem a vágyat, hogy Veled legyek. Taníts meg útjaidra, add, hogy megértselek. Szeretnélek még jobban megismerni. Jézus nevében, Ámen.

Leah DiPascal: It’s My Time
Encouragement for today, 2016.08.17.
www.proverbs31.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése