2016. november 23., szerda

Lélekerősítő - Ha lenne egy...


Lysa TerKeurst

„Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket.” Jn 8,32

Van egy kis forgatókönyv, amit sokan szeretünk eljátszani az agyunkban, ám ez amilyen rövid, olyan veszélyes is. Akár a legfőbb akadálya lehet Istennel való kapcsolatunk kiteljesedésének. Hazugságon alapul, és valahogy így hangzik: Boldog lennék, és úgy érezném, semmi sem hiányzik az életemből,
- ha csinosabb lennék.
- ha lenne férjem.
- ha a férjem gyöngédebb és romantikusabb lenne.
- ha gazdagabb volnék.
- ha jobb természetem lenne.
- ha lenne gyermekem.
Nem tudom, neked mi hiányzik, de egyet tudok: nem lenne vele teljes az életed. Ideig-óráig boldoggá tenne, de igazi beteljesülést nem nyújtana. Az Istennel való élő, virágzó kapcsolat nélkül hiába volna meg mindened, tátongó űr lenne a lelkedben.
Ahelyett hát, hogy a „ha lenne egy…” ábrándot folytatnánk, és a mondatot egy személlyel, tárggyal, pozícióval fejeznénk be, dobjuk félre az egészet, és rakjuk a helyére Isten igazságát. Alapigénk megfogalmazza, mekkora hatalma van az igazságnak: „Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket” (Jn 8,32).
Álljon itt néhány példa, amik nekem segítettek leküzdeni a kísértést, hogy embereket, tárgyakat, pozíciókat rakjak Isten helyére az életemben.

Emberek

Már nem mondom, hogy „Ha lett volna egy szerető apukám…”. Helyébe a Zsolt 68,6 biztatása került: „Árváknak atyja… Isten az ő hajlékában”.
A te életedben talán nem egy családjának hátat fordító apa, hanem egy hűtlen barát hagyott űrt maga után. Vagy a férjed ment el. Talán gyermekre vágysz, és nem kaptad meg. Bárki helyén legyen is űr benned, Isten tökéletesen ki tudja tölteni. Imádkozz a Lk 78-79 alapján „Istenünk könyörülő irgalmáért, amellyel meglátogat a felkelő fény a magasságból, hogy világítson nekem, a sötétségben és a halál árnyékában lakozónak, hogy ráigazítsa lábamat a békesség útjára”.

Vagyontárgyak
Már nem mondom, hogy „ha több holmim/vagyontárgyam lenne…”. A Mt 6,19-21 került a helyébe: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.”
Vágyhatom bármilyen tárgy birtoklására, ha megszerzem, csak ideig-óráig lelek örömöt benne. Az örökkévalóság fényében minden földi vagyon értéktelenné válik, és végül el is veszítjük. Ha a szívem rááll az egyre több birtoklás szemléletére, egyre inkább félni fogok dolgaim elvesztésétől, egyre sérülékenyebbé és gyengébbé válok.
A vagyon arra való, hogy megbecsüljük, és mások áldására fordítsuk. Nem szabad meghatározzák identitásunkat. Nem rossz az, ha örülünk a dolgainknak, de sosem szabad szívünk biztonságát rájuk bízni.

Pozíció

Már nem mondom, hogy „Bárcsak lenne egy jobb állásom…”. A 119. zsoltár 105. verse vette át a helyét: „Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága”. Nincs szükségem jobb pozícióra, hogy lássam, merre vezet az út. Nem nekem kell kitalálnom, merre menjek, s ügyeskednem, hogy előrehaladjak. Isten Igéje vezet, Rá van szükségem. Ahogy követem vezetését lépésről lépésre, tudom, hogy épp ott vagyok, ahol Ő szeretné, és azt teszem, amit Ő tennem adott.
Ha neked is van „Ha lenne egy…” küszködésed, tedd le, és helyettesítsd szilárd igazsággal a Szentírásból, mely soha nem fog űrt hagyni benned.
Amikor Isten Igéje beférkőzik a lelkünkbe, életünk folyása megváltozik. Átrendeződnek gondolataink, motivációink, szükségleteink, vágyaink. Lelkünk úgy van szabva, hogy Isten és az ő igazsága töltse be, ha hagyjuk, hogy beszivárogjék, ki fogja tölteni a legeldugodtabb sarkokat is.

Uram, elismerem, hogy csak Te tudod betölteni az űrt a lelkemben. Segíts, hogy múljék el a „Ha lenne egy…” körforgása bennem, szabadíts fel a Te igazságod befogadására. Jézus nevében, Ámen.

Lysa TerKeurst: If only I Had…
Encouragement for today, 2016.11.22.
www.proverbs31.org

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm!!!! Ez most nagyon fontos : "Már nem mondom, hogy „Bárcsak lenne egy jobb állásom…”. A 119. zsoltár 105. verse vette át a helyét: „Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága”. Nincs szükségem jobb pozícióra, hogy lássam, merre vezet az út. Nem nekem kell kitalálnom, merre menjek, s ügyeskednem, hogy előrehaladjak. Isten Igéje vezet, Rá van szükségem. Ahogy követem vezetését lépésről lépésre, tudom, hogy épp ott vagyok, ahol Ő szeretné, és azt teszem, amit Ő tennem adott. "----megnyugszom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jókor jött. Mint máskor, most sem én időzítettem így. :)

      Törlés