2016. november 3., csütörtök

Lélekerősítő - Mihez kezdjünk nehezen kezelhető kapcsolatainkkal


Lysa TerKeurst

„Alázkodjatok meg Isten hatalmas keze alatt, hogy annak idején felmagasztaljon benneteket.” 1Pt 5,6

Érezted már, hogy kezelhetetlenné vált egy kapcsolatod? Talán a kellős közepén vagy egy bonyolult, zűrös, megjósolhatatlan kimenetelű szituációnak?
Előfordul, hogy hiába küszködök, nem találom a megfelelő szavakat, amikkel mederbe terelhetek egy vitát. Jó az, ha beszélgetünk, ám néha csak mondjuk a magunkét, körbe-körbe járunk, és nincsenek termékeny szavaink, amik továbblendíthetnének. Ilyenkor azt érezzük, legszívesebben feladnánk. De mielőtt feladnám, megtanultam, hogy jobb, ha egy időre elhallgatok.
A hallgatásban töltött idő a legjobb gyógyszer egy kusza helyzet orvoslására. Az érzelmekből, zűrzavarból, kimerültségből hátralépek, és csendben maradok Jézussal – úgy tapasztaltam, ez az, ami minden másnál többet segít a vita feloldásában.

Felsorolok öt szépséges gyümölcsét a csendnek:

1. Biztonságban érezzük magunkat annyira, hogy hajlandók legyünk az alázatosságra.

A vita hevében a legkevésbé sem akarok alázatos lenni. Hangos vagyok, és bizonygatom az igazam. Megtanultam, hogy ha azt akarom, hogy az egész értelmet nyerjen, lépjek ki a küzdőtérről, s alázatosan kérjem Istent, súgja szívembe az igazságot. Egyetlen kapcsolati konfliktus sem volt az életemben, amihez valamilyen szinten én is hozzá nem járultam volna. De ezt csak a csendben tudom felismerni és elismerni.
1Pt 5,6a: „Alázkodjatok meg Isten hatalmas keze alatt”

2. Isten józanabb állapotba emel
A kusza kapcsolat viharában őrült érzelmek uralkodhatnak el rajtunk, melyek belelöknek a reménytelenség gödrébe. Csak úgy tudunk kijönni onnan, ha abbahagyjuk a még mélyebbre ásást, és Istenhez fordulunk megoldást keresve.
1Pt 5,6b: „… hogy annak idején felmagasztaljon benneteket”.

3. A szorongás átadja helyét a haladásnak.
Öntsük ki szívünk szorongását Jézusnak, aki úgy és ott szeret minket, amilyenek és ahol éppen vagyunk. És mert szeretete ítélkezés nélkül sugárzik ránk, elég biztonságot ad ahhoz, hogy alázatosan beismerjük, szükségünk van a munkálkodására bennünk. Ha megpróbálom helyre tenni a másikat, ezzel csak szaporítom a szorongást. Az igazi haladás akkor következik be, ha hagyom Jézust dolgozni rajtam.
1Pt 5,7: „Minden gondotokkal forduljatok hozzá, mert neki gondja van rátok.”

4. Meglátjuk, hogy valódi ellenségünk nem az az ember, akivel konfliktusban vagyunk.
Igaz, hogy van ellenségünk, de az nem a másik ember. A valódi forrás Sátán hatalma rajta - és rajtam. A pillanat hevében ezt nem veszem észre. De a csend éberré teszi, és segít stratégiát kidolgozni, hogy józanul, önuralmamat megtartva tudjak lépni és reagálni.
1Pt 5,8-9a: „Józanok legyetek és vigyázzatok. Ellenségetek, a sátán, ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el. Erősen álljatok neki ellen a hitben.”

5. Megnyugtathat a tudat, hogy Isten ezt a konfliktust jóra fordítja majd – függetlenül a harc kimenetelétől.
Ha erőfeszítést teszek arra, hogy jól kezeljem ezt a konfliktust, felszabadulok a nyomás alól, hogy mindennek rózsásan kell végződnie. Néha a konfliktus megerősíti a kapcsolatot. Máskor meg véget vet neki. Mivel a másik személy nincs a hatalmamban, összpontosítsak a jóra, amit Isten munkál bennem ezzel a helyzettel, a többit pedig bízzam Rá.
1Pt 5,10-11: „Minden kegyelem Istene pedig, aki Krisztusban az ő örök dicsőségére hívott meg benneteket, miután rövid ideig szenvedtetek, maga fog majd titeket helyreállítani, megerősíteni, megszilárdítani és biztos alapra helyezni. Övé a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké! Ámen.”

Isten végül arra használhatja ezt a küzdelmet, hogy megerősítsen, és hogy megtanuljam kezelni a kapcsolataimat. Ha elég alázatos tudok lenni, hogy a csendben elfogadjam Tőle, amire tanítani akar ezzel a helyzettel, biztonságban megnyugodhatok, bármi lesz is a csata kimenetele.

Uram, segíts, hogy hagyjam abba ennek a szituációnak a boncolgatását, és maradjak csendben egy darabig a Te jelenlétedben. Uram, tégy alázatossá. Mutasd meg, hogyan hozhatom helyre a kapcsolatunkat. Vagy mutasd meg, hogyan tudjuk egészségesen lezárni. Vedd el tőlem a szorongást, és a helyét töltsd fel békéddel, bölcsességeddel, biztonságoddal. Jézus nevében, Ámen.

Lysa TerKeurst: What to Do With Tough Relationships
Encouragement for today, 2016.11.03.
www.proverbs31.org


1 megjegyzés: