2017. január 4., szerda

Jézus kérő szava által

P. Gabrielle Di S. M. Magdalena OCD Benső végtelen című könyvét olvasom, az elmúlt három napra való elmélkedéseket. Csodálatosan fogalmazza meg Jézus nevének fontosságát, majd azt, hogy Jézus az egyetlen közvetítő az Atyához, csak általa lehet eljutni az üdvösségre.
Ezt sokszor próbáltam értelmezni, mert hiszem, hogy a többi nagy világvallásban élő, az egy igaz Istent hívő, és az Őt csak kereső, szeretetben élő jó embereket biztos nem zárja ki Isten a végső boldogságból.
Próbáltam úgy értelmezni, hogy az „Atyához” csak Jézuson át vezet az út, mert ő az egyetlen, aki személyes, szerető Atyaként állítja elénk Istent. De Istenhez jutnak el azok is, akik nem Atyaként tekintenek rá.
Így viszont eljuthatnak Istenhez Jézust megkerülve is emberek, és ez biztos, hogy nincs így. Jézus az emberiséget váltotta meg, minden embert, azzal hogy Benne egyesült Isten és ember, és emberként az Isten újra magához kapcsolta legnemesebb teremtményét egyszer s mindenkorra Jézus áldozata által. Tehát nincs kapcsolódás Istenhez Jézus nélkül.
Hogyan lehet ezt feloldani?
Azt hiszem, ma megkaptam a választ. Nem kell Jézusban hinni ahhoz, hogy helyreálljon a kapcsolat ember és Isten között. És mégis Jézus az, aki őket az Atyához viszi. Hogyan? Teremtő szavával. Mindent teljesít az Atya, amit kér tőle, mondja Jézus. Ezért biztat minket is arra, hogy az Ő nevében kérjünk. És mit kért Jézus a világtörténelem legsötétebb, és egyben legragyogóbb percében, a kereszten? „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek.” Bocsáss meg mindazoknak most és az idők végezetéig, akik üldöznek engem, akik nem hisznek bennem, de benned hisznek, hisz miattad haragszanak rám.
Vannak tehát, akik a Jézusban való hit által nyernek bocsánatot, és vannak, akiknek Isten Jézus kérő szavára bocsát meg.
Hogy azokkal mi történik, akik egyik kategóriába se tartoznak? Ők a „világ”. Egyetlen emberről sem tudhatjuk, hogy hol áll, nem ítélkezhetünk, még véleményt se mondhatunk. Isten viszont tudja, bízzuk rá az ítélkezést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése