2020. július 7., kedd

Lélekerősítő - Megbocsátani a maradék tíz százalékot is

Meredith Houston Carr

„Akkor odalépett hozzá Péter és megkérdezte: „Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell neki megbocsátanom? Talán hétszer?” „Mondom neked – felelte Jézus –, nem hétszer, hanem hetvenhétszer.” Mt 18,21-22

Alig hogy kimondtuk az „Igen”-t, férjemmel beléptünk egy olyan világba, ahol újra meg újra felmerült a kérdés: „Ez az, amire igent mondtam?”
Az étkészletekkel és az enyém-tied törülközőkkel együtt lassacskán eltitkolt bűnök, múltbeli sérelmek, mély sebek kerültek elő a dobozokból. Ráébredtünk, hogy a házasélet, amiben vagyunk, nagyon különbözik attól, amit elképzeltünk. A sok-sok sérelem bőven adott alkalmat a megbocsátás gyakorlására.
Kívülről nézve szabad folyása volt nálunk a megbocsátásnak. De belülről valami hiányzott.
Ahogy szaporodtak az ellentétek, igyekeztem a legjobb szándékkal gyakorolni a megbocsátást. És mégsem éreztem szabadnak magam. Szavaim a megbocsátásról szóltak, de a szívemet egyre jobban szorította a keserűség.
A feszültség éveken át tartott, mígnem egy konferencia imaestjén Isten ráébresztett erre a csúnya, irgalomba rejtett igazságra: 90 százalékosan megbocsátottam a férjemnek, de a maradék 10 százalékot nem engedtem ki a markomból.
Abban a percben világosan láttam lelkem fogyatékosságát (és nem a férjem okozta sérelmeket!). Isten kedvesen, de határozottan rámutatott, hogy mérlegelő megbocsátásom nem is igazi megbocsátás.
Talán sejted, miről beszélek.
Szívedet mély sebek érik. Tovább akarsz lépni, megbocsátani úgy, ahogy Jézus megbocsátott nekünk, és talán hiszed is, hogy ez megtörtént. Talán ugyanaz az ember bántott meg újból és újból. És te újra meg újra megbocsátottál – de valami általános keserű érzés árnyékolja be az életedet.
Talán, mint én, egyik nap rácsodálkozol, miért olyan nehéz a szíved. Hát nem bocsátottál meg elégszer?
Nem csak te meg én küszködünk a teljes megbocsátással. Máté evangéliumában Péter apostol kérdezi meg Jézustól, hogy hol van a megbocsátás határa.
„Akkor odalépett hozzá Péter és megkérdezte: „Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell neki megbocsátanom? Talán hétszer?” 22„Mondom neked – felelte Jézus –, nem hétszer, hanem hetvenhétszer” (Mt 18-21-22)
Meglepetésünkre, Jézus nem ad konkrét mennyiséget. Nem mondja meg, hány százalékban kell megbocsátanunk. Amikor azt mondja, „hetvenhétszer” (más fordításokban „hetvenszer hétszer”), ez azt jelenti, hogy a megbocsátás legyen korlátlan és teljes.
Nem 90 százalék. Még csak nem is 99. Százszázalékosan bocsássunk meg minden egyes alkalommal.
Az igazi megbocsátás így szól: „szabad vagy”. Kitárja a „börtön” ajtaját, ahol fogva tartottuk azt, aki megbántott. Egy ilyen tett azt az érzést keltheti, hogy szabadjára engedjük a másikat, és ezért természetesnek, sőt talán igazságosnak is érezzük, ha kicsit visszatartunk a sértettségünkből – biztos, ami biztos.
De az Ige világosan kimondja: úgy kell megbocsátanunk, ahogy Jézus megbocsátott nekünk. És ő nem csak csökkentette az adósságunkat. Elengedte mindenestül.
Tudom, kedvesem, a megbocsátás nagyon, nagyon nehéz tud lenni. Gyötrőnek érezzük, sőt néha esztelen dolognak, ha a minket ért sérelemből indulunk ki. De Isten nem ok nélkül kéri tőlünk, hogy bocsássunk meg. Tudja, hogy ez az egyetlen út vezet a szabadságra és a gyógyulásra, amire annyira vágyódik sebzett szívünk.
Nem tudunk teljesek, egészek lenni, míg akár csak egy százaléknyi sértettséghez is ragaszkodunk.
Könnyes arccal, remegő hangon hívtam oda férjemet az imaest után, és elé tártam keserűségemet, nehezteléseimet. Isten gyöngéd segítségével mindezt kiengedtem a markomból, és teljesen megbocsátottam a férjemnek. Viszonzásképpen ugyanezt kértem tőle. Szívem végre megtapasztalhatta azt a mély, tartós szabadságot, ami annyira hiányzott.
Lépjünk hát be a szabadságba, teljes megbocsátást nyújtva az ellenünk vétkezőknek. Tapasztaljuk meg, hogyan száll el a keserűség, és gyógyul meg a lelkünk. Szabadítónk, aki – a kereszten függve is – megbocsátott nekünk, hűségesen el fog látni az ehhez szükséges erővel.
Olyan ígéret ez, amire 100 százalékosan számíthatunk.

Drága Mennyei Atyám, olyan nehéz teljesen, egészen megbocsátani! Köszönjük, hogy te megmutattad milyen ez, amikor kegyelmet nyújtva megbocsátottál nekünk. Segíts ingyen és szabadon megbocsátani, elengedni a keserűséget, és adj erőt, hogy mindig bízzunk benne, hogy a Te utad az igazi, a legjobb út. Jézus nevében, Ámen.

Meredith Houston Carr: Forgiving the Last Ten Percent
Daily Devotion, 2020.07.03.
https://proverbs31.org/read/devotions/full-post/2020/07/03/forgiving-the-last-ten-percent

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése