2011. április 25., hétfő

A boldogság

A 92 éves apró, de egyenes tartású, büszke hölgy, aki minden reggel nyolckor felöltözve és - bár alig lát - rendezett frizurával, szolid, de tökéletes sminkkel kezdi napot, ma beköltözött egy otthonba. Férje, akivel 70 évig élt házasságban, nemrég elhunyt, és ez elkerülhetetlenné tette a költözést.
Több órányi türelmes várakozás után az előcsarnokban, mosolyogva fogadta a hírt, hogy elkészült a szobája.
Mialatt botjával a lift felé tapogatta az utat, próbáltam leírni neki a berendezést, még a sötétítő függöny mintájáról is meséltem. „Imádom”, lelkesedett egy nyolcéves örömével, aki épp most kapta meg új kiskutyáját.
„Mrs. Jones, de hát még nem is látta a szobát, majd akkor…” „Az nem befolyásolja, hogy mit érzek,” – válaszolta. „A boldogság olyasmi, amit előre elhatározol. Az, hogy mennyire örülök az új szobámnak, nem függ attól, hogyan rendezték el a bútorokat – attól függ, hogy az elmémet hogyan rendezem el. Már eldöntöttem, hogy tetszeni fog…”
Ezt a döntést minden reggel meghozhatom, amikor felkelek. Lehetőségem van választani: az egész napot az ágyban töltöm, és siránkozom testem azon részei miatt, amik már alig működnek. Vagy hálatelt szívvel kikelek az ágyból, örvendve azoknak, amik még jól használhatók. Minden nap egy ajándék, és amíg még fel tudok ébredni, az új napra fogok koncentrálni, s a boldog emlékekkel foglalkozom, amelyeket elraktároztam – életemnek épp erre az időszakára.
Az öregség olyan, mint egy bankszámla. Azt veszed le róla, amit feltettél. Fogadd hát el a tanácsomat, és gyűjts minél több boldogságot emlékeid bankszámlájára.

Provided by Free Christian Content.org

2 megjegyzés: