2012. január 20., péntek

Csak higgy

Max Lucado

Olyan könnyen átugrik rajta a tekintet. Csak két szó. Tudom, hogy legalább százszor elolvastam már ezt a részt, és sosem vettem észre.
De többé nem kerüli el a figyelmemet. Kijelöltem sárgával, aláhúztam pirossal. Tegyétek ezt ti is. Nyissátok fel Márk evangéliumának 16. fejezetét. Készítsétek elő a ceruzátokat, és gyönyörködjetek a 7. vers eme gyöngyszemében. Így hangzik: „De siessetek, mondjátok meg a tanítványainak és Péternek: Előttetek megy Galileába.”
Észrevettétek? Olvassátok el újra. (Kiemeltem.)
„De siessetek, mondjátok meg a tanítványainak és Péternek: Előttetek megy Galileába.”
Ugye, hogy egy rejtett gyöngyszemet találtunk?
Ha megengeditek, átfogalmaznám: „Ne maradjatok itt, siessetek, mondjátok el a tanítványoknak – itt egy pillanatnyi szünet, elmosolyodik a hírhozó – és Pétert ki ne hagyjátok, neki főleg mondjátok el, hogy Ő előttetek megy Galileába.”
Micsoda mondat. Mintha a menny minden lakója végignézte volna Péter bukását – és mintha mindnyájan segíteni akartak volna neki, hogy talpra álljon. „Biztosítsátok, hogy Péter mindenképpen tudja meg, neki is szól az üzenet. Tudassátok vele, hogy egy rossz döntés nem jelent kirekesztést.”
Huhh!
Nem hiába nevezik a második esély evangéliumának.
Akik értenek hozzá, azt tartják, hogy Márk evangéliuma Péter lejegyzett mondatai, lediktált gondolatai alapján készült. Ha ez így van, ezeket a szavakat maga Péter szúrta be a szövegbe. És ha ezek valóban az ő szavai, elképzelem az öreg halászembert, ahogy letöröl a szeme sarkából egy könnyet, és nyel egy nagyot, amikor a történetben ehhez a mondathoz ér. Nem minden nap történik meg, hogy kapunk egy második esélyt. Péter ezt jól tudta. Mikor legközelebb meglátta Jézust, olyan izgatott lett, hogy még fel sem kapta magára a ruháját, úgy ugrott a Genezáreti tó hideg hullámai közé. Arra is erőt kapott ez a kérges kezű galileai, hogy a második esély evangéliumával meg se álljon Rómáig, ahol aztán megölték érte. Ha eddig nem értettétek, mi késztet egy embert arra, hogy kérje, fejjel lefelé feszítsék fel a keresztre, most már talán megértitek.
Nem minden nap találsz valakit, aki megadja neked a második esélyt – még kevésbé valakit, aki ezt minden nap megadja. Jézusban Péter megtalálta mindkettőt.

Upwords with Max Lucado 2012.01.20.
www.crosswalk.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése