2016. október 3., hétfő

Lélekerősítő - Egy kevésbé zilált élet ígérete


Glynnis Whitwer

„A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen.” Jn 10,10

Évekig büszke voltam rá, hogy csupa nyüzsgés az életem.
Család, munkahely, otthon, gyülekezet – túlcsordulásig megteltek a napjaim. Átláthatatlan volt a napirendem, jómagam, mint a mosogatórongy - de hatékonyságom büszkeséggel töltött el.
Mikor megkérdezték: „Hogy bírsz ennyi mindent?” álszerényen elmosolyodtam: „Úgy látszik, ilyen a természetem”.
Gondolatban megveregettem a vállamat, tetszett a munkám elismerése, teljesítményem megbecsülése. Erre a reakcióra szomjaztam mindig, megadta az üzemanyagot a folytatáshoz.
Amikor viszont elcsendesedett körülöttem a világ, tennivalóim listája másként hatott rám. Mindig ugyanaz derült ki: nem csináltam meg mindent. Tudtam, hogy így van, de igyekeztem nem gondolni rá. Könnyebb volt mentségeket találni, és azzal nyugtatni magam, hogy egész nap tevékenykedtem, ennyi fért bele.
Az ismerősök nem tudtak erről a másik oldalról. Ők kiváltságos helyről csak azt láthatták, amit megtettem, azt nem, hogy mit nem. Én viszont láttam.
Talán ismered ezt az érzést te is. Akármennyit teljesítesz, mégis az bosszant, amit nem végeztél el. A tennivalók hosszú listája – akár papíron van, akár az agyadban sorolod egyre – éjjel sem hagy nyugodni.
Az elmaradt dolgok közt vannak hétköznapi feladatok, mint a takarítás, a heti menü megtervezése, számlák kifizetése.
De nem csak ilyesmiről van szó. Ott vannak a teljesületlen álmok. Áhított nyaralások. Szeretteinkkel – köztük Istennel - töltött értelmes idő, ami sosem fér bele a napba.
Pár évvel ezelőtt úgy éreztem, szó szerint rám tör a pánik. Ahogy ültem a díványon, ólomsúly nehezedett a mellkasomra. Alig kaptam levegőt, rettegés tört rám, de látszólag semmi ijesztő nem volt körülöttem. Szorító határidők, magánvállalkozásom elvárásai, részidős munkám, a megválaszolatlan email-halom, öt követelőző gyermek – Mikor lesz kész a vacsi? …Nem találok tiszta zoknit!
Elvesztettem az irányítást. Kiégtem a túl sok feladattól, az elmaradt tennivalók szorításától. A félelem, hogy valakinek csalódást okozok, szüntelen hajtott előre. Nem jutott időm semmire, és fogalmam sem volt, hogy állíthatnám meg az örökös pörgést.
Aztán kiderült, nem pánikrohamom volt. Betegesen túlvállaltam magam.
Ha változást szeretnék, őszintén szembe kell néznem magammal. Fontos szerettem volna lenni, ez űzött állandóan, mígnem többet vállaltam, mint amit teljesíteni tudtam. Az épp elvégzett feladat fölötti öröm rövid volt és felszínes, az életem túlterhelt maradt, a lelkem üresen kongott.
Ahhoz, hogy megvalósítsam a nyugodtabb életvitelt, amire annyira vágytam, meg kellett találnom az egész probléma gyökerét a szívem mélyén. Ez részben abból állt, hogy felfedtem a hazugságot, ami a túlpörgésre késztetett.
Jézus bőséget ígért, de megemlítette az ellenséget is, aki bukásunkra törekszik. „A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen” (Jn 10,10).
És ez az ellenség, „a tolvaj”, hazudik is, elferdíti az igazságot. Míg Jézus azt ígéri, hogy bőségben lesz életünk, a Sátán ezt addig forgatja, míg elhisszük, hogy életünk bőségét a tevékenykedés, a vállalások sokaságában találjuk meg. Többnyire későn jövünk rá, hogy az ilyen élet a legjobbtól foszt meg: a levegővétel lehetőségétől, attól, hogy tennivalóink tervezésénél az Istentől kapott kiváltságokra összpontosítsunk, azoknak örüljünk.
A bőséges élet, amit Jézus ígér, nincs tele tennivalókkal. A feladatok kívülről befelé haladva okoznak megelégedést, és sosem érik el a középpontot, ahol mi önmagunk vagyunk. Az öröm, amit Jézus ad, belülről indul kifelé, mialatt megtapasztaljuk életünk értelmének, a békességnek és az Ő szeretetének mélységeit.
Egy évbe telt, míg ki tudtam gyomlálni annyira vállalásaimat, hogy megtapasztalhassam az élet bőségét, amit Jézus ígér. Rájöttem, ha kevesebbet nyüzsgök, jobban átélem fontosságomat, mert nem a teljesítményemmel akarom feltölteni a szívemet.
Jézus nyugodtabb életet ígér, és ezt be is tudja váltani, ha Tőle várjuk, hogy betöltse napjainkat, nem pedig tennivalóink végtelen sorától.

Mennyei Atyám, te nem nyüzsgő, rohanó életet szántál nekem. A Benned megtalált életet nem a pipák jellemzik egy listán, hanem a szeretet és öröm bősége. Segíts, hogy jelentőségemet csakis Benned keressem, és tudjak nyugodtabb életet élni. Jézus nevében, Ámen.

Glynnis Whitwer: The Promise of a Less-Hectic Life
Encouragement for today, 2016. szeptember 30.
www.proverbs31.org

1 megjegyzés: