2012. június 25., hétfő

Válts szemüveget, változtasd meg az életedet


„Egyébként, testvéreim, arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, ami ártatlan, kedves, dicséretre méltó, ami erényes és magasztos.” Fil 4,8

Gyere, menjünk el a szemorvoshoz
Mi lenne, ha létezne egy olyan szemüveg, ami hatna arra, hogyan látod az életedet? Például, nélküle a kávé, ami a csészédben van, unalmas, íztelen. De ha felveszed a szemüveget, zamatos, mennyei illatú ital gőzölög a csészédben. Tudtad, hogy Istennél van ilyen szemüveg, ami segít fejleszteni az élet-érzékelésedet? Van bizony, és át is nyújtja neked.

Azt kapod, amit látsz
Jézusnak egyik erőteljes kijelentése így hangzik: „A tested világa a szemed. Ha szemed ép, egész tested világos. De ha a szemed rossz, egész tested sötét.” Lk 11,34. A szemed dönti el: világosság vagy sötétség. Ha kicsit is hasonlítunk, biztosan azt szeretnéd, hogy világosság legyen benned, ezért meg kell tanulnod, hogyan tedd „éppé” a szemed – főleg, ha azelőtt olyan rossz volt, mint az enyém. A Biblia megmutatja, mit tehetsz ezért.

Irányítsd a figyelmedet
Biztosan ismered azt a játékos feladattípust, mikor egy képen meg kell találnod a hibákat. Tegyük fel, hogy van egy kertrészlet az ábrán, s a talicskának hiányzik a nyele, vagy a dongók pirosak. Csak ilyen apróságok, a lényeg az, hogy a hibákra figyelj. Hát nem ezt tesszük a való életben is? Pedig a Biblia épp az ellenkezőjét kéri. Ezt olvassuk a Filippiekhez írt levélben:
„Egyébként, testvéreim, arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, ami ártatlan, kedves, dicséretre méltó, ami erényes és magasztos.” 4,8
Tehát, ha erről a kertrészletről van szó, ne arra figyeljünk, hogy hiányzik a talicska egyik nyele, vagy hogy a dongók pirosak (bár az érdekes lehet!), hanem gyönyörködjünk a rózsák ragyogásában, az ég kékjében, a fák eleganciájában. Ugye, egészen más érzés? Ahelyett, hogy lehangoltak lennénk, magával ragad mindaz a szépség, amit Isten nyújt nekünk! Isten azt akarja, hogy így éljük az életünket, ezt pedig akkor tehetjük meg, ha felvesszük a hálaszemüveget.

Hálaszemüveg
Nemrég hallottam egy öröm-kutatótól, hogy egy személy boldogságszintjét a hála érzése határozza meg. Nem ám a javak, nem a stresszmentesség, hanem az, hogy észrevesszük mindazt a csodát, ami körülvesz, és hálásak vagyunk érte. Ami azt illeti, mondta ez a hölgy, számos esettel találkozott, amikor súlyos depresszióból tudtak kijutni emberek azzal, hogy minden reggel azzal kezdték a napjukat, hogy kerestek 5 dolgot, amiért hálásak lehetnek. Mit szólsz milyen egyszerű recept a depresszió és a szorongás ellen: légy hálás! Olyasmikre gondolj, amiket magától értetődőnek veszünk: a csillagos ég szépségére; a reggelente felkelő napra, az éjszakát bevilágító holdra; jó kapcsolatainkra; az ételre, a ruhára, a tetőre a fejünk felett, amikkel Isten mind-mind ellát. Azt mondja a Biblia: „Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” Jak 1,17

Próbáljuk ki ezen a héten
Végezzünk egy kísérletet ezen a héten: nézzük az életünket hálával ahelyett, hogy a negatív dolgokra koncentrálnánk. Mondok egy példát. Reggelente ébredéskor gondolkozhatom így (többnyire így szoktam): „Ó, már megint mehetek dolgozni. Utálom. Bárcsak szabadnap lenne.” Ekkor felteszem a hálaszemüveget, és így szólok: „Köszönöm Istenem, hogy van munkahelyem, ahova mehetek ma reggel! Köszönöm, hogy örömet lelek a munkámban. Hogy ma is találkozhatom a munkatársaimmal, s nem kell egyedül töltenem a napot. Köszönöm!” Ugye látod, mekkora különbség lenne, ha így kezdeném a napot? Hirtelen egy csomó dolgot új fényben látok. És ezt megtehetem bármilyen helyzetben, még a legnehezebben is.
Örülnék, ha társulnál hozzám, s felvennénk ezen a héten a hálaszemüveget. Minden reggel. S ha netán elfelejtenénk, és negatív hangulatban indítjuk a napot, akkor bármikor eszünkbe jut a nap folyamán, gyorsan felvesszük. Az a csodálatos a hálában, hogy bármikor, bárhol elővehetjük. Áldást hozhatunk a körülöttünk élők életébe – a magunkéba is! – ha tudunk hálásak lenni.

Kezdd el máris
Megpróbálod? Írj le 5 dolgot, amiért hálás lehetsz. Megteheted itt a Megjegyzések alatt is. Azonnal érezni fogod a hatását! Gyere, éljünk úgy, ahogy Isten szeretné, ne olyan negatívan, depressziósan, ahogy szoktunk. Hálás vagyok érted!

http://www.godlife.com/godlife/prayer-letter/change-your-lenses-change-your-life

2 megjegyzés:

  1. - Én hálás vagyok azért, hogy fel bírtam kelni korán, és nem aludtam el napközben.
    - Hogy reggel az egyszerűség kedvéért hosszú nadrágot és zárt cipőt vettem fel, bár akkor még 30 fok volt.
    - Hogy a hirtelen jött rossz idő ellenére nem voltak rossz kedvűek az emberek, akikkel találkoztam, vagy nem vettem észre, mert álmos voltam :)
    - Hogy nem felejtettem el hazahozni a fúrót.
    - Hogy volt még tea a kancsóban, és nem nekem kellett főzni :)

    VálaszTörlés
  2. 1. Istenem, hálát adok a napocskáért, ami minden reggel besüt az ablakomon - annyira megszépíti a szobámat.
    2. Hálát adok az emberekért, akik körülvesznek engem - ma különösen jólesett a kedvességük.
    3. Hálát adok a saját szobámért és a kényelmes ágyamért - olyan jót aludtam az éjjel.
    4. Hálát adok a szép virágokért a kertünkben - olyan jó látni őket, mikor kinézek az ablakomon.
    5. Hálát adok azokért a dolgokért, amelyekért még sosem adtam hálát :)

    VálaszTörlés