2012. július 2., hétfő

Egyetlen szó ereje

A nyelvnek hatalmában van az élet és halál, amint használja, úgy eszi gyümölcsét.” Péld 18,21

Egy erőteljes szó
Jézus két nagy csodájában – amikor több ezer embert megvendégelt néhány kenyérből és halból, illetve Lázár feltámasztásának történetében – Van valami közös. Egy szó. Megtalálod?

32Jézus ekkor összehívta tanítványait, s így szólt hozzájuk: "Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Nem akarom étlen elküldeni őket, nehogy kidőljenek az úton." 33A tanítványok megjegyezték: "Honnan szerezzünk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy ekkora tömeget jóllakassunk?" 34Jézus megkérdezte tőlük: "Hány kenyeretek van?" "Hét - felelték -, és néhány apró halunk." 35Erre meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. 36Aztán fogta a hét kenyeret és a halakat, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, tanítványai pedig a népnek. 37Mindnyájan ettek és jól is laktak, s a kenyérből még hét kosár maradékot összeszedtek. 38Akik ettek, voltak vagy négyezren férfiak, az asszonyokat és a gyerekeket nem számítva. 39Amikor a tömeget elbocsátotta, bárkába szállt, és Magadán környékére ment. (Mt 15,32-37).

17Amikor Jézus megérkezett, Lázár már négy napja a sírban volt…. Jézus pedig az égre emelte tekintetét és így imádkozott: "Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál. 42Tudom, hogy mindig meghallgatsz. Csak a köröttem álló nép miatt mondtam, hogy higgyék: te küldtél engem." 43E szavak után hangosan beszólt: "Lázár, jöjj ki!" 44S a halott kijött. Lába és keze be volt pólyázva, az arcát meg kendő födte. (Jn 11,17; 41b-44a)

A hála ereje
Észrevetted, hogy mindkét alkalommal a csoda előtt ad hálát Jézus? Első esetben sok ezer ember hihetetlen ellátásáról volt szó, a második esetben egy ember éppoly hihetetlen életre keltéséről. Fogadjunk, hogy találsz olyan területeket az életedben, ahol valami hiányzik, ahol valaminek vége van. Anyagiak, érzelmek, egészség terén. Hajlamosak vagyunk ezek miatt elcsüggedni, búslakodni, s ha esetleg megváltozik a helyzet, hálát adunk. Isten azt szeretné, ha fordítva tennénk. Azt akarja, hogy még mielőtt segítene, adjunk hálát neki.

Köszönd meg előre
Képzeld el a következőt: előtted áll két gyermek. Egyik karba tett kézzel, durcásan bámulja a földet. A másik téged néz mosolyogva, karjai kitárva. Szerinted melyik gyermek számít arra, hogy kapni fog valamit? Az „előre is köszönöm”-nek ez a testtartása, amit elvár tőlünk az Isten. Ha hálát adsz Neki, mielőtt megadná, amit kérsz, azt fejezed ki, mennyire bízol Benne. „A hit a remélt dolgokban való bizalom, nem pedig a látható dolgokról való meggyőződés.” Zsid. 11,1. Annyira biztos vagy abban, hogy Isten megválaszolja a könyörgésedet, hogy előre megköszönöd Neki.

Hála-szendvicsek
Hiszem, hogy Isten örülne, ha ettől a héttől kezdve hála-szendvicseket készítenénk Vele. A hálád a kenyér, Isten válasza a hús. Leteszel az asztalra egy szelet kenyeret, aztán jön rá a hús. Majd ráteszel még egy szelet kenyeret, hogy teljes legyen a szendvics. Hálaadás – Válasz – Hálaadás. Kész a szendvics! Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Nem mindegy? Az biztos, hogy a tojásból kikel a csirke, ami majd megint tojásokat tojik, amikből újabb csirkék kelnek ki. Ilyen a hálád is. Egy „köszönöm” után jön az ajándék, ami újabb „köszönöm”-öt gerjeszt, és így tovább. Tehát minél több hálát adsz Istennek, annál több választ kapsz majd az imáidra.

Kezdjük el a szendvicskészítést!
Képzelj magad elé egy tiszta konyhapultot, és egy kenyeret. Vágj belőle annyi szeletet, ahány megválaszolt ima-szendvicset szeretnél készíteni. Egyet mondjuk az egészségedért, egyet a gyermekeidért, egyet az anyagi helyzetedért. Annyi szelet kenyeret rakj le, ahány kérésed van.
Kezdem az enyémet:
Uram, előre köszönöm, hogy
- megőrzöd ma az egészségemet, és tele leszek energiával
- hogy megvéded ma a családomat minden bajtól
- hogy segítesz, hogy megelégedjek azzal, amim van.
Kezdd el te is elkészíteni a szendvicseidet. Ha gondolod, ide a megjegyzésekbe is lerakhatod az alsó kenyérszeleteket. Isten szereti, ha te teszed le az első szelet kenyeret, amire aztán Ő ráhelyezi a húst, ha bízol Benne! „Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.” Zsid 11,6

http://www.godlife.com/godlife/prayer-letter/the-power-of-one-word

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése