2012. július 9., hétfő

Személyes GPS-ed


„Ha meg akár jobbra, akár balra letérnél, füled hallani fogja mögötted figyelmeztető szavát: „Ez a helyes út, ezen járjatok!” Iz 30,21

Úton vagy?
Milyen lenne, ha nehéz döntések előtt a lelkedben mindig hallanád, melyik a helyes irány? Vagy ha lenne egy „élettérképed”, ami segítene az eligazodásban, hova kell menned, hogyan juthatsz el oda, hogy a lehető legértelmesebb legyen az életed? Nehéz navigálni az életben, de Isten személyes irányító eszközt ad neked. Egy élettérképet, és egy „hangot”, ami minden fordulónál eligazít.

Hogy eljuss oda
Én elég nehezen tájékozódom. Amikor tehát megjelentek a GPS-ek, nagyon megörültem. Ha esetleg nem vagy vele tisztában, a GPS (Global Positioning System – globális helyzetjelző rendszer) egy világtérkép, ami utcákra, útjelzésekre szűkíthető, és pontosan megmutatja neked, hol vagy éppen, és hogy juthatsz el oda, ahova menni akarsz. Rákattintasz egy gombra, útjelző pontok jelennek meg a képen, és egy hang elmondja pontról pontra, merre kell menned. Nos, erre volna szükségem az életben is, és gondolom, te is így érzel.

Saját GPS
Tudtad, hogy Isten adott neked egy saját GPS-t az életutadra? Ez Isten személyre szóló támogatása a Biblia és a Szentlélek által. A Biblia a térkép, a Szentlélek a hang. Vezetni akar minden fordulóponton, minden helyzetben, egyenesen az Ígéret Földjére. Ezt ígéri Isten: „Értelmet adok neked, megtanítalak az útra, amelyen járnod kell. Tanácsot adok neked, s szemem rajtad nyugszik.” (Zsolt 32,8). Lássuk hát, hogyan használhatjuk a kapott eszközöket!

Kezdjük a térképpel
A Biblia térképként mutatkozik be, amit neked készítettek, Isten tökéletes szemszögéből nézve. Ezt mondja Isten:
„Hiszen az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok - mondja az Úr. Igen, amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, az én gondolataim - a ti gondolataitoknál.” (Iz 55,8-9).
A tájat, ami körülvesz, te a magad szemszögéből látod, Isten viszont felülről tekint rá. Látja, melyik út hova vezet, látja a kanyarokat, amik lentről nem láthatók. Vezetni akar a fordulóknál, hogy eljuss a földre, amit tartogat neked.

Hallgass a hangra
És még a térképen is túl, Isten személyre szóló eligazításokat akar mondani neked, amik segítenek továbbhaladni az események közt, amivel szembesülsz. „Ha meg akár jobbra, akár balra letérnél, füled hallani fogja mögötted figyelmeztető szavát: „Ez a helyes út, ezen járjatok!” (Iz 30,21). Képzeld el, hogy behív a főnököd, és nem tudod, mit mondj, neki. A Szentlélek titkos bölcsességet akar nyújtani neked, hogy sikeres legyen a találkozó. Vagy nem vagy biztos benne, hogyan kezelj egy problémát a gyermekeddel kapcsolatban. A Szentlélek kész megsúgni neked: „Ezt tedd. Ez majd a szívéhez szól.”

A Kulcs
Hadd áruljam el, hogyan hallhatod meg a hangot. Ezt mondta Jézus: „A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek.” (Jn 14,26). No de hogy jusson az eszedbe valami, amit még sose hallottál? Ezért annyira fontos és izgalmas a bibliaolvasás. Olyan, mintha apránként megrajzolnád személyes élettérképedet. Mondok egy példát. Egyik nap, mikor anélkül is nagyon feszült voltam, valaki mondott valamit, amivel kihozott a sodromból. Legszívesebben üvöltöztem volna vele, de a Szentlélek eszembe idézett egy igeverset, amit nemrég olvastam: „A kedves asszony megőrzi a tisztességet.” (Péld 11,16). Mintha Isten azt mondta volna: „Fordulj jobbra!” Magamra erőltettem hát a kedvességet, és ezzel kikerültem egy kátyút. Egy a milliónyi apró példa közül, ahogy a Szentlélek irányt mutat a mindennapokban, hogy eljuthass végül arra a helyre, amit Isten tartogat számodra.

Kezdd el ma
Ha eddig nem hallottad még ezt a belső tanácsadót – vagy leszoktál Isten GPS-ének használatáról – tudd, hogy Ő most is készenlétben tartja számodra. Azt akarja, hogy minden nap figyelj a hangjára, s kövesd az utat, amit mutat neked. Mindenekelőtt el kell készítened a térképet, naponta olvasnod kell a Bibliát.
„Boldog ember, aki nem indul a gonoszok tanácsa nyomán, aki nem jár a bűnösök útján, és nem vegyül a csúfot űzők közé. Aki örömét leli Isten törvényében, s parancsairól elmélkedik nappal és éjjel. Olyan, mint a víz partjára ültetett fa, amely kellő időben gyümölcsöt terem, és levelei nem hervadnak.” (Zsolt 1,1-3)

Mondjuk együtt:
Istenem, szükségem van a GPS-re! Köszönöm, hogy lépésről-lépésre irányítasz engem!


www.godlife.com/godlife/prayer-letter/your-personal-gps

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése