2013. május 9., csütörtök

Egy halálosan beteg kislány édesanyjának üzenete a többi édesanyához Anyák Napján




Három gyönyörű gyermekem van, az idősebbek (9 és 13 évesek) remekül teljesítenek az iskolában, tömbköröket futnak, baseball-oznak, sok barátjuk van. Tanáraik dicsérik őket, azt a visszajelzést kapjuk, hogy kedvesek, együttérzők ezek a gyermekeink, ügyesek, nagy reményeket fűzhetünk hozzájuk. De hiába vagyok édesanya már több mint egy évtizede, hiába írtam meg egy nagyhatású könyvet az anyaságról, és hiába tartanak az Egyesült Államok országosan elismert szakemberének a családokkal kapcsolatos kérdésekben, semmit sem tudtam az anyai szeretetről és áldozatról, a gyermekekről és az anyaságról az elmúlt évig, amikor közölték velem az orvosok a világ legnagyszerűbb gyermekkórházában, hogy legkisebb gyermekem, aki akkor két éves volt, haldoklik.
Calliope Joy, vagy Cal, ahogy a család ismeri, metakromatikus leukodisztrófiában szenved, egy ritka genetikai betegségben, mely az agy ideghálózatát, annak myelinhüvelyét támadja meg és pusztítja el. Az MLD a fehérállomány betegsége, ugyanabba a családba tartozik, mint sclerosis multiplex, de mivel kislányom szervezete nem tudja előállítani ezt az egyetlen enzimet, az agy fehérállománya elpusztul, és megszakad az összeköttetés az agy és az idegrendszer többi része között. Az orvosok szerint az agya egy nap majd egyszerűen kialszik, mint egy villanyégő, ha lekapcsolják.
Cal legfeljebb ötéves koráig élhet, és mielőtt meghalna, lebénul, megvakul, megszűnik a kapcsolata a környezetével. Minden mérföldkő, amit eddig elért: a járás, a beszéd, az önálló evés, a bilizés visszafordult a diagnózis felállítása utáni három hónapban. 2012 júniusában egyensúly gondjai támadtak, szeptemberben már nem tudott járni, beszélni, önállóan enni, vagy magától felülni. Most, egy évvel később, a három és féléves Cal csak küszködve tudja megtartani a fejét, és hospice ápolásban részesül itthon.
A kislányom diagnózisa utáni hónapokban nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy töprengtem, és leírtam mindent, amit ebből a helyzetből tanulni lehet, hogy valami értelmét adjak a fájdalmunknak és veszteségünknek. Calra nem várnak orvosi csodák, nem lesz happy end, de amikor éber vagyok ebben a szenvedésben, nem tudok mást tenni, mint tanulni és tanítani, betakarítani a bölcsességet, amit ez a fájdalom érlel. Ezért hát most, Anyák Napján, indíttatást érzek, hogy megosszam veletek, akik egészséges, erős, felnövő gyermekek szülei vagytok, mit tanultam abból, hogy egy olyan kisgyermekem van, aki sosem fog felnőni.
1/ Örüljetek, hogy azt mondhatjátok gyermeketeknek, segíteni tudtok neki, és ezt ő el is hiszi. A lehetőség, hogy ezt mondhatjátok, lenyűgöző dolog, amit csak azóta láttam meg, mióta én nem tudom őszintén kimondani ezt a mondatot a gyermekemnek.
2/ Kérdezzétek meg magatoktól, mit tenne a sandy hook-i iskolai mészárlás áldozatainak családja, ha adnának nekik még egy hetet, vagy egy napot, vagy csak egy órát, amíg együtt lehetnek a gyermekükkel. Nem arra gondolok, hogy vegyétek meg neki az Xbox-ot, amiért mindig nyaggat, vagy vigyétek el Disney World-be. Hanem arra, amit azok a családok tennének, ha tudnák, hogy másnap már nem lehetnek többé a gyermekükkel. Olyan, mintha lassításban élném le az ott történteket, és érezném át az ottani szülők fájdalmát, és kimondhatatlan örömöt lelek abban, hogy mesét olvasok a kislányomnak, elmegyek vele az uszodába, és összebújva nézhetjük a kedvenc videóját, vagy énekelhetünk. Azok a tevékenységek, amik nemrég még a napi rutinhoz tartoztak, most tiszta, varázslatos örömmel teli percek. Erőteljes gyakorlat, mely segít megbirkózni a családi kötődéseket roncsoló önzéssel, a társadalom diktálta teljesítménykényszerrel, mely a gyermek jövőbeli sikerességét teszi a szülők egyetlen feladatává, gondjává.
3/ Kérlek, ne foglalkozzatok az okostelefonotokkal vagy iPadetekkel, mikor fagyizni, játszótérre vagy úszni viszitek a gyermeketeket. Higgyétek el nekem, hogy csodálatos ajándék látni, mikor a kicsi megtanulja egyedül hajtani a hintát, vagy mikor egy ötéves buborékokat fúj az uszodában. Ne akarjátok olyan türelmetlenül iskolába küldeni a gyermeketeket, ne izgasson annyira, hogy sikeresen feljut-e a következő tagozatba.  Most, hogy van egy kislányom, aki sosem fog iskolába járni, nem fog ötöst kapni, nem lesz szalagavatója, nem kap diplomát, és nem kezd önálló életet – most látom, hogy mekkora ajándék mindezeket végignézni szülőként. Milyen izgatottan lestem, milyen fontosnak tartottam, hogy megdicsérjék a gyermekem baseball tehetségét, matematikai képességét, olvasáskészségét, most meg semmivel sem veszem mindezt komolyabban, mint a vádat, hogy én vagyok a hibás, amiért olyan génmutációt adtam tovább, ami megöli legkisebb gyermekemet.
4. Ha vannak beteg vagy különleges gondozást igénylő gyermeket nevelő ismerőseid, barátaid, ne hidd, hogy nem akarnak beszélgetni a gyermekükről, hogy az a tapintatos viselkedés, ha úgy teszel, mintha nem vennéd észre, mi zajlik. Mondd nekik vagy nekem: „Sokat gondolok rád”. De sose mondd, hogy „Az én szememben te hős vagy, nem tudom elképzelni, hogy vagy erre képes”.  Nem vagyunk hősök, kötelességünk mindaz, amit megteszünk, és hasonló helyzetben te is ugyanezt tennéd. Ami a gyermekeket illeti, öleld meg őket, beszélgess velük, mintha nem különböznének a többi gyerektől. Ugyanúgy áhítoznak a figyelmedre, az érdeklődésedre, mint ép társaik. Azok a gyermekek is gyönyörűek, akik nem tudják felemelni a fejüket, akiknek kihullott a hajuk a kemoterápiától, akiknek elformátlanodott a testük a szteroidkúráktól, akiket csövön keresztül etetnek. Mondd nekik, hogy gyönyörű barna szemük van, hogy szép a kalapjuk, kedves a mosolyuk. Ennek nagyon tud örülni a szülő, főleg az olyan édesanyák, mint én. Ha nekem is akarsz valami szépet mondani, elég csak annyi: „Nagyon jó anya vagy”.
 5. Érdeklődd meg, nincs-e valami programjuk, amiben segíthetnél, vagy elmehetnétek-e hozzájuk a gyermekeddel. Vedd fel a kapcsolatot a legközelebbi gyermekkórházzal vagy iskolával, ajánlj fel játékokat, színes ceruzát, vagy kérdezd meg, mire volna szükségük a programjaikhoz. Rendezz jótékonysági vásárt, kérd meg a szülőközösséget, támogassanak beteg vagy különleges gondozást igénylő gyermekeket nevelő családokat segítő alapítványokat, rendezvényeket. Nagy dolog gyógyszerkutatásokat támogatni, amelyek talán megoldást jelentenek valamikor, de olyan sok család küzd mindennapi szükségleteik kielégítésével, nincs anyagi hátterük, hogy drága gyógyászati eszközökkel segítsék beteg vagy sérült gyermekük életminőségének javulását, biztos van a településeteken olyan család, akinek anyagi segítségre van szüksége, hogy megvegyen egy kényelmesebb kerekesszéket, vagy speciálisan kialakított járművet. Ha nincs lehetőséged szervezkedni, kérdezz meg egy olyan anyát, mint én vagyok, nincs-e anyagi segítségre szüksége a gyermeke gondozásához. A biztosítók általában csak a legegyszerűbb kerekesszéket finanszírozzák, más kényelmi lehetőségeket, lakásátalakításokat kevés alapítvány támogat. Ha félénk vagy, nem akarsz kérdezősködni, kérj meg valakit, aki közelebb áll a családhoz, hogy ő érdeklődjön. Szeretjük a házi lasagnát, a finom csokis sütiket, de más ötletek is fel tudják vidítani a napjainkat.
6/ Kérlek, ne sajnáljatok minket, ilyen szülőket, szeressetek, támogassatok, beszélgessetek velünk, sőt rólunk is, de ne sajnáljatok minket. Az én kislányom tökéletes, soha senkit nem fog bántani; szeretetre vágyik és szeretetet teremt maga körül. Siratom azt a világot, amelyik nem veszi észre az ő tökéletességét. Nem igaz, hogy egy szülőnek nem kellene végigélnie azt, amit én végigélek.
Az elégedettség, a jól-lét csak illúziók a való élet zűrzavara, fájdalma ellen. Szükségünk van szenvedésre, hogy megtapasztaljuk az örömet, át kell élnünk a veszteséget, hogy megismerjük a szeretetet. Vajon aggódnánk, védelmeznénk gyermekeinket, törődnénk velük, ha soha semmi baj nem érhetné őket? Értsétek meg, kislányom elkerülhetetlen halála tragikus dolog, dühöt és haragot érzek miatta, de ne mondjátok, hogy a halála, vagy akárcsak a szenvedése is, értelmetlenné tenné az életét. Biztosíthatlak, többet fog ő elérni rövid kis életében, mint sokan mások, akik elherdálják az életüket a földön.
Így hát most, Anyák Napján, próbáljátok olyannak látni a gyermekeiteket, ahogy én látom: gyönyörűnek, egészségesnek, reménytelinek. Jussanak eszetekbe azok az édesanyák, akiknek soha sem lesz alkalmuk olyan dolgokra, amiket ti észre sem vesztek: közös sétára, arra, hogy puszit kapjanak a gyermeküktől, hogy szorosan átöleljék, együtt énekeljenek vagy játsszanak vele.
Tartsátok eszetekben, mennyire törékeny mindez, de ne hagyjátok, hogy a bizonytalanságtól félelem lebénítson. Hasson úgy, hogy tisztán, örömmel, mélységes hálával tudjátok szeretni a gyermekeiteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése