2015. szeptember 22., kedd

Jézus anyja és rokonai


Eljöttek anyja és rokonai, de a tömegen nem tudtak áthatolni. Ezért szóltak neki: „Kinn állnak anyád és testvéreid, s látni szeretnének.” De ő ezt mondta nekik: „Azok az anyám és a testvéreim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát.” Lk 8,19

Aki már tartott előadást idegeneknek, vagy tanárember, el tudja képzelni a jelenetet. Zsúfolt előadóterem, állok az emelvényen, minden idegszálammal arra koncentrálok, hogy megszerezzem, és fenn tudjam tartani hallgatóságom figyelmét, hisz valami nagyon fontosat szeretnék elmondani vagy megtanítani nekik. Megvan a szemkontaktus, minden tekintet rám szegeződik, hallgatják a beszédemet.
Ekkor a nyitott ajtóból felhangzik egy kiáltás: – Hé, itt van az anyád és a testvéreid, veled akarnak beszélni!
Ma talán egy ki nem kapcsolt mobiltelefon is hasonló hatású.
Még van pár pillanatom, amíg meg tudom őrizni az emberek figyelmét, nem vész el mindaz, amit eddig mondtam, még visszahozhatom a varázst, megmaradhat a szemkontaktus. De azonnal cselekednem kell. Nem fordulok a zajforrás felé. Tartom tekintetemmel az emberek tekintetét, továbbra is hozzájuk beszélek. Egyetlen mondattal össze tudom kötni azt, ami eddig elhangzott, azzal ami ezután el fog hangzani, és közben reagálok a közbekiabálásra is úgy, hogy eléggé ledöbbentem a közbekiabálót ahhoz, hogy ne folytassa. Hozzá szólok, de amit mondok, azoknak szól elsősorban, akik előttem állnak, és hallgatják az előadásomat: - Azok az anyám és a testvéreim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát.
És folytatom az előadást. A hallgatóim még jobban figyelnek, hisz szavaimmal megerősítettem a köteléket, ami köztünk már kialakult.
Kinyomtam a mobilt. Aki a vonal túlsó oldalán van, sejti, hogy mi történt. Nem haragszik meg, vagy ha igen, később lesz alkalmam megmagyarázni. Most a helyzetet kellett menteni, a jelenlévők figyelmét fenntartani, és ez sikerült. Közben pedig az egész beszéd egyik legnagyobb jelentőségű mondata, tanítása hangzott el.
Jézus ráadásul tudta, miért keresik. Tudta, hogy nem egy fontos hírrel jöttek, ami miatt fel kellene függesztenie előadását. A család még nem tudta elengedni. Csak erről van szó. Ráadásul mindenféle hírek keringtek róla. Ki kell nyilvánítania számukra is – amit maguk között biztos elmondott már, de most sok-sok tanú előtt megismétli -, hogy már a maga útját járja, ahonnan nincs visszafordulás. Aki vele akar maradni, annak őt kell követnie, és nem fordítva.

(Így, hogy magamat képzeltem Jézus helyébe, még feltűnőbb, milyen zseniálisan oldotta meg Jézus ezt a drámai helyzetet. El tudom képzelni azt is, hányféleképpen reagáltunk volna emberi módon. Ez így tökéletes volt. Egyike azoknak a helyeknek a Bibliában, amik bizonyítják a sugalmazottságot. Aki lejegyezte a történetet, ezt így nem lett volna képes kitalálni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése