2011. május 1., vasárnap

Hogyan ápoljam istengyermekségemet

Whitney Hopler

Trevor Hudson: Spirituális személyiségünk felfedezése – az istengyermekség gyakorlata című könyvének összefoglalása

Bizonyára sokszor hallottad, hogy Isten szeret téged. De életed tükrözi-e ezt az igazságot? Ha valóban Isten szeretett gyermekeként élsz, fel fogod fedezni Isten működését az életedben. Ez pedig segíteni fog, hogy olyan döntéseket hozz, amikkel beteljesítheted Isten célját az életeddel.

Így élhetsz Isten szeretett gyermekeként:

Alakítsd ki Istenképedet.
A tudatodban lévő Istenkép nagymértékben befolyásolja, hogyan éled mindennapjaidat. Minél pontosabb képed van Istenről, annál egészségesebb lesz lelki életed. De ha a benned lévő kép egyes részei torzultak, életed bizonyos területei nem fognak megfelelően funkcionálni. Gondolkozz el tehát a benned élő Istenképen, mennyiben felel az meg annak, amit Isten a Bibliában önmagáról kinyilvánított. Ne feledd, hogy Isten belépett a történelembe Jézus személyében, ezért ebben az irányban keresd az Istenről alkotott világos képet, és vésd eszedbe, hogy Jézust határtalan, feltétel nélküli szeretet jellemezte.

Alakítsd ki képedet önmagadról.
Amilyen fontos, hogy tiszta képed legyen Istenről, épp olyan fontos, hogy önmagadról is hiteles képet alakíts ki. Személyiséged több mint a vérmérsékleted, az emberek rólad alkotott véleménye, az, hogy mennyire vagy sikeres különböző célkitűzéseidben. Személyiséged nem más, mint istengyermekséged: Isten szeret, a maga képmására alkotott, lelkedben ott él az Ő szent Lelke. Olvass gyakran olyan bibliai verseket, amik leírják, ki is vagy valójában, s másokhoz is olyan szeretettel és tisztelettel fordulj, ami megilleti Isten szeretett gyermekeit.

Fejleszd keresztény emlékezetedet.
Idézd fel gyakran Isten állandó jelenlétének részleteit. Olvasd az evangéliumokat, hogy állandóan a tudatodban legyen, hogyan élt és tevékenykedett Isten Jézusban, az Ő Fiában. Jegyezd fel, hogyan működött a te életedben, örömteli vagy fájdalmas eseményekben, vagy olyankor, mikor reménységet vittél mások életébe. Minden nap végén vizsgáld meg, hogyan volt jelen Isten az életedben az elmúlt napon.

Élj Isten Országában.
Isten azt akarja, hogy megtapasztald Országának ajándékait, de hogy ezeket megkaphasd, meg kell vallanod és bánnod bűneidet, és bíznod kell Benne, hogy segít átváltanod az énközpontú, önző életmódból Isten veled kapcsolatos céljainak állandó keresésére.

Isten családjához tartozol.
Jézust nem lehet teljesen magányosan követni, Ő azt akarja, hogy a hit közösségben nyilvánuljon meg. Menj el egy helyi templomba, gyülekezetbe, építs ki barátságokat a gyülekezet tagjaival, bátorítsátok, támogassátok egymást a növekedésben és a szolgálatban.

Akarj szentté válni.
Ha átadod magad Isten átformáló Lelkének, Ő segíteni fog, hogy egyre inkább azzá válj, akinek Isten látni akar – szent valakinek, aki Jézus jellemét tükrözi. Rendszeresen vonulj vissza magányba és csendbe, ahol meghallhatod a Szentlélek suttogását. Szintén rendszeresen legyél együtt valakivel, aki szenved – mert beteg vagy magányos -, és kérd Istent, hogy ezek az időszakok erősítsék benned a szeretetet.

Szeresd azokat, akik a legközelebb vannak hozzád.
Hited próbája az, hogy mennyire szereted az embereket. Ajándékozd meg hát azokat, akik legközelebb vannak hozzád, figyelmes hallgatással, amikor őszintén elmondhatják neked gondolataikat, érzéseiket. Használj ki minden alkalmat, amikor tevékeny szeretettel segíthetsz másokat.

Fedezd fel Isten szándékát az életeddel.
Kérd Istent, segítsen észrevenned és teljesítened hívását, hogy jobbá tedd a világot a magad egyéni módján, amit csak számodra tervezett.

Gyakran tartózkodj Isten jelenlétében.
Figyelmedet irányítsd gyakran Jézusra nappal és éjjel. Állandóan figyeld, mit tesz Isten érted, és fejezd ki háládat mindenért. Fogadd be Istent minden tevékenységedbe, és tégy mindent, amit teszel, Őérette.

Nyisd meg a szíved Istennek. Imádságban őszintén tárd fel Isten előtt legmélyebb gondolataidat és érzéseidet, s figyelj a válaszaira a lelked mélyén. A zsoltárok és a Miatyánk szolgáljanak mintául, amikor szeretnéd elmélyíteni imádságos kapcsolatodat Istennel.

Győzd le a gonoszt magadban és a világban.
Küzdj a gonosz ellen ebben a bukott világban, és kérd Istent, használjon téged felszabadító szeretete eszközéül ott, ahol megfordulsz. Ismerd fel és valld be saját készségedet a rosszra, küzdelmedet a bűnnel és a kísértésekkel. Mindig tedd jóvá a rosszat, amikor erre alkalmad van, és járj közben imával a gonosz elleni harcban.

Légy az örömhír tanúja.
Tégy bizonyságot hitedről mindig, amikor alkalmad van rá. Szavak nélkül: az életeddel, amin az emberek észreveszik a szeretet és a tisztesség sugárzását. Szavakkal: amikor mások hittel kapcsolatos felvetéseire válaszolsz, kinek-kinek a maga szintjén, a maga élete alapján. Amikor lehetőség és alkalom kínálkozik, tégy bizonyságot mások előtt a hittel kapcsolatos élményeidről.

Légy hűséges sáfára annak, amid van.
Választanod kell: Istent teszed az első helyre az életedben vagy a pénzt. Nem oszthatod meg magad a kettő között. Válaszd azt, hogy Istenkeresésed a pénz elé helyezed, s pénzeddel úgy bánj, ahogy Ő jelzi majd neked. Költs felelősségteljesen, és adj bőkezűen.

Szavad adjon életet és erőt.
Ne feledd, hogy szavaidnak nagy erejük van, jót vagy rosszat tehetsz általuk. Ne mondj hamis, dühös, romboló szavakat, mondatokat. Igaz, kedves, bátorító legyen a beszéded.

Figyelj az életen túli életre.
Készülj a mennyei életedre azzal, hogy az örökkévaló értékekre alapozott döntéseket hozol. Irányítsd gondolataidat Istenre, igyekezz mindig imádkozni, amikor erre lehetőséget látsz, szentségként tekints napi feladataidra, engedd el a múltadat, s bízz abban, hogy Isten végigvezet az úton a jövő felé.

Válj egyre hasonlóbbá Krisztushoz.
Mivel Jézus működésének középpontjában az emberek iránti szeretet állt, kérd, hogy segítsen neked, mutassa meg, hogyan tudnád jobban szeretni a többieket. Gyakorold a vendégszeretetet, hívj meg másokat az otthonodba és az életedbe, segíts mindig, ha teheted. Imádkozz ellenségeidért, s meglásd, mialatt közbenjársz értük, Isten eltölt erővel, hogy szeretni tudd őket. Őrizd meg a szeretetedet mindazok iránt, akik szerepet játszanak spirituális fejlődésedben, ahogy egyre inkább kibontakozik benned Jézus Krisztus személyisége.

Adapted from Discovering Our Spiritual Identity: Practices for God’s Beloved, copyright 2010 by Trevor Hudson. Published by InterVarsity Press, Downers Grove, Ill., www.ivpress.com.
Trevor Hudson has been in the Methodist ministry for the past 30 years, spending most of this time in and around Johannesburg, South Africa. Presently he is part of the pastoral team at Northfield Methodist Church in Benoni, where he preaches and teaches on a weekly basis. He has written nine books, including A Mile in My Shoesand Listening to the Groans,which have recently been published in the United States. Much of his ministry has been shaped by two passions: helping ordinary people experience the transforming presence and power of Jesus in their everyday lives and helping people build the kind of local faith community that seeks to take seriously the suffering of those around them. His interests include watching sports, walking and running, discovering new places, reading and writing.
Whitney Hopler is a full-time freelance writer and editor. You can visit her website at: http://whitneyhopler.naiwe.com/.
Publication date: April 26, 2011

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése