2012. február 22., szerda

Nagyböjti lelkigyakorlat

Elkezdődött a nagyböjt. Felteszek ide néhány gondolatot az online nagyböjti lelkigyakorlat bevezetőjéből, aminek linkjét jobb oldalt, a linkajánlóban megtaláljátok, hátha valaki kedvet kap hozá.

Isten hozott a nagyböjti lelkigyakorlaton

Nagyböjti lelkigyakorlatunk idei témája a “szerető szolgálat”. Jézus Krisztusra figyelünk, akivel együtt járjuk végig a nagyböjti heteket, a nagyhét sötétségét, és jutunk el Húsvét ragyogásába. Ha folyamatosan észben tartjuk, hogy utolsó napjainak minden nagy pillanata jelzi Jézus elkötelezettségét a szerető szolgálat iránt, megleljük a kulcsot, amely megnyitja számunkra Isten misztériumát. Az evangélisták “szerető szolgaként” állítják elénk Jézust, aki a “legvégsőkig” szolgálja az Atyát és minket. Ez a szerető szolgálat hozza el a megváltást a világ számára.

Jézus tehát egy új, isteni jelentést ad a világszerte működő szerető szolgálatnak. Minden szolgálat, a tied is és az enyém is, részt vesz most már a világ átalakításában. Ez jóérzéssel tölthet el, amikor úgy érzed, túl sok a feladat, és alig marad időd a magad számára.

Jézus ugyanakkor az Atya képmása. ‘Aki engem lát, látja az Atyát.’ Ő tehát Istent “szerető szolgaként” jeleníti meg. Ez bizony kihívást jelent Istenről alkotott felfogásunknak: többnyire teljhatalmú uralkodóként, magányos, távoli úrként képzeljük el Istent, aki szeret ugyan minket, de kérlelhetetlenül ítélkezik a bűnösök fölött.

Mi, akik ezt a lelkigyakorlatot végezzük, a Megszentelt tér (Sacred Space) közösség tagjai vagyunk. Miközben együtt járjuk végig az utat, imádkozzunk egymásért, hogy ki-ki kapja meg azokat a kegyelmeket, amelyeket Isten neki szán. Ahogy egyre hasonlóbbá válunk Urunkhoz, egyre nagyobb szeretettel tudjuk a jövőbe szolgálni a többieket. Ezzel a jövőbe-szolgálással járulunk hozzá a minket körülvevő világ megváltoztatásához, és ezzel tudunk örömöt okozni Jézusnak, aki előttünk jár, és példát mutat nekünk. Öröm lesz a mennyben, ha sikerrel járunk (Lk 15,7; 10).


Időbeosztás

Úgy végezd a lelkigyakorlatot, ahogy neked a legjobban megfelel. Kiválaszthatsz egy napot rá, amikor minden mást félreteszel. De lehet, hogy neked alkalmasabb, ha az imaórákat több napra osztod szét. Ez azt jelenti, hogy a kijelölt napokon a szokásos imával töltött idődön kívül jelölsz ki magadnak egy időszakot a lelkigyakorlatra. Úgy imádkozz, ahogy meg tudod oldani. Az elvonulás örömforrás legyen, ne tehertétel, aminek alig várod a végét. A legfontosabb, hogy találkozz az Úrral, és egyre hasonlóbbá válj hozzá. Mivel a mostani lelkigyakorlat témája rendkívül egyszerű, a megszabott imaidőn kívül is foglalkozhatsz vele.

Térjünk át a gyakorlati megvalósításra. Kivonom magam szokásos napi teendőim közül. Átgondolom a napjaimat, és kiválasztok egy olyan időpontot, amikor teljes csendet tudok teremteni magam körül. Jézus ilyen elvonulásra kérte tanítványait egy fárasztó nap végén, amikor tudomásukra jutott Keresztelő János lefejezésének borzalmas híre (Mk 6,14-29). “Gyertek velem külön valamilyen csendes helyre, és pihenjetek egy kicsit!” - mondja a kis csapatnak (Mk 6,31). Ezt kéri most tőlem is.

Három imaórát állítottunk össze, mindegyiket egy-egy olyan evangéliumi szakasz köré, melyet a keresztény egyházak a húsvéti időben híveik figyelmének középpontjába állítanak. Ha egy óra túl hosszúnak tűnik, átgondolhatod mennyi időt tudsz szánni rá. Talán fél óra, vagy annál kevesebb felel meg neked. Lehet, hogy menet közben úgy fogod érezni, jó lenne több időt szánni rá. Az imádkozás nem terhelési próba! A lényeg mindig az, hogy személyesen találkozzunk az Úrral, figyeljünk arra, ami vele történik, beszélgessünk vele, hallgassuk őt.
/.../
A szerető szolgálatról

Fontos megjegyezni, hogy a szerető szolgálat nem megalázkodást jelent. Nem jelenti, hogy mindig készen kell állnom bárki szeszélyeinek teljesítésére, hogy rabszolgaként kell viselkednem. Isten szeret engem, és szerinte jogom van törődni magammal. Helyesen kell szeretnem önmagamat.

A szerető szolgálat szabadon, önként vállalt szolgálatot jelent. Lehet, hogy a megkülönböztetés művészetét kell gyakorolnom, mikor az élet elvárásaival szembesülök. Szent Ignác arra int, ne döntsek semmiben, mielőtt meg nem tárgyaltam Istennel. Megkérdezem hát: “Te, Uram, mit akarsz, mit tegyek?” Nem tudok mindenütt helyt állni. Előfordul, hogy Isten azt akarja, ne foglalkozzam az egyik feladattal, inkább vállaljam el a másikat, vagy tegyem félre mindkettőt, és pihenjek.

Amikor jól vagyok, a szolgálatom is többet ér, mint ha fáradtan, figyelmetlenül végzem. A Jean Vanier által alapított egyik Bárka-közösségben van egy ilyen szabály: “Ha nem vagy formában, ne te főzd az ebédet!” Az, hogy nemet mondok, irgalmas cselekedet is lehet, ha abból indulok ki, hogy én csak egy véges energiájú kis emberke vagyok, Isten gondoskodása viszont életbe lép ott, ahol én már nem tudok helyt állni. Alázatosan fel kell mérnem a korlátaimat. Jézus “ahol csak járt, jót tett”, de ő is szakított időt az imádságra, az egyedüllétre. Számára ez a két dolog is hozzátartozott a körülötte élők szerető szolgálatához. Kövessem hát ebben is.

A szolgálatnak vannak nagyon nehéz formái, de ezeket is lehet szeretettel végezni. Ha egy fiatal párnak súlyosan fogyatékos gyermeke születik, a szeretet új mélységére van szükségük, hogy felerősítse a közönséges szülői szeretetet. Egy gyermek elvállalja idős szüleinek a gondozását, amíg egészségesek, de ha egyiküknél Alzheimer kórt diagnosztizálnak, úgy érezheti, hogy ez már meghaladja az erejét. Jézus egyszerű munkatervvel érkezett a földre: jót akart tenni az emberekkel. De ahogy az ellenséges hangulat egyre nőtt körülötte, szeretetét a végsőkig kellett feszítenie. Isten gondot visel ránk, ha olyan szolgálatra hív, ami túlnő a lehetőségeimen, ő megadja az elvégzéséhez szükséges többlet-szeretetet.

Ha felfogom, mennyire szeret engem Isten, a szerető szolgálat is könnyebben megy. Ha látom, mit tett értem Jézus, jobban megértem az ignáci jelmondatot: “Mindenben szeretni és szolgálni”. Ez a lelkigyakorlat hozzájárul, hogy együttérzőbb és segítőkészebb legyek, mert Jézus szeretetének új távlatait nyitja meg előttem. Ezáltal pedig új szeretet születik a világra!

1 megjegyzés:

  1. "szerető szolgálat"--nem ismeretlen a kifejezés, mégis ma megfogta a szívem.
    Köszönöm!!!!

    VálaszTörlés