2015. július 4., szombat

Ötletek imaéleted felfrissítésére
Andy Otto

Az ima az Istennel való találkozás ideje, amit nagyon szeretünk, de néha unalmasnak érzünk. Még ha megszoktuk is, hogy naponta imádkozunk, olykor terméketlennek érezzük az imára fordított időt, türelmetlenséget tapasztalunk magunkban. Hasznos, ha kialakítunk egy rendet imaéletünkben, de néha jót tesz, ha valami mást is kipróbálunk, ami elüt a megszokottól. Mint minden kapcsolat, Istennel való kapcsolatunk is igényli a felfrissülést. Szeretnék adni néhány ötletet, hogyan újíthatjuk meg imádkozásunkat.

1. Összpontosítsunk arra, amit érzékelünk

Isten öt érzékszervet adott nekünk. Válassz ki egyet az érzékek közül, és koncentrálj rá. Ha például a hallást választod, felfigyelhetsz a géped vagy a hűtő zúgására, vagy kint a szellő susogására. Ha a tapintást választod, észreveheted, hogyan nehezedik rá a tested a székre, vagy valami viszketést érzel a nyakadon. Válassz ki egy érzéket, figyeld, mit kapsz általa, gondolj rá Isten ajándékaként, adj hálát érte.

2. Vízfelajánlás

Egyik kedvenc különleges imaformámat Rachel Naomi Remen könyvéből vettem, melynek címe: Grandfather’s Blessings: Stories of Strength, Refuge, and Belonging (Áldások nagyapámtól: történetek erőről, menedékről, odatartozásról). Azt javasolja Remen, hogy lassan csorgassak vizet egy tálba, míg megtelik, és közben gondoljak arra, hogy ez a víz az életem különböző „tartalmait” jelképezi: egészségemet, képességeimet, gyengeségeimet, családomat, sikereimet, javaimat, eddigi életem történéseit. Ha megtelt, helyezzem a tálat egy kitüntetett helyre, és ajánljam fel Istennek. „Minden, amim van, és ami vagyok … visszaadom, Uram” , ahogy Ignác felajánló imájában imádkozzuk. Mielőtt lefekszem, öntsem ki a vizet a földre.

3. Lassított imádkozás

Válassz ki egy kötött imát, amit jól ismersz, például a Miatyánkot, és kezdd el mondani nagyon lassan. Egyszerre mindig csak egy szót mondj ki, hagyd, hogy az az egy szó mindent elmondjon magáról. Ízlelgesd a jelentését. Hagyd, hogy megérintsen. Aztán lépj tovább a következő szóhoz. Az sem baj, ha az egész imára szánt időt egyetlen szóval töltöd.

4. Fent-lent ima

Az Egzámen rövidített formája. Kérdezd meg magadtól, melyik volt a napod csúcspontja, és miért. Azután kérdezd meg, melyik volt a mélypont, és miért. Vidd Isten elé ezt a két momentumot, beszélgess Vele róluk.

5. A tevékenység imája

Talán sok lelki tanácsadótól hallottad már, hogy imádkozás közben nem lehet tevékenykedni. Rendben, viszont miért ne tennél imává egy tevékenységet? Például ha épp testmozgást végzel, figyeld a mozdulataidat. Gondolj bele, hogyan árasztja Isten beléd az életet, az energiát. Ha takarítasz, légy jelen abban, amit csinálsz, mintha minden portörlési mozdulatot Isten dicsőségére végeznél. Ha főzöl, figyelj fel az alapanyagok, az étel színére, illatára, ízére, fogadd őket Isten ajándékaként.

Ahogy egy baráttal-barátnővel egyik héten kávézni mész, másik héten bowlingozni, ugyanúgy meg lehet tapasztalni különböző tevékenységekben az Istennel, a legjobb barátunkkal való együttlétet.

http://www.ignatianspirituality.com/19956/five-fresh-ideas-for-renewing-prayer?utm_source=social&utm_medium=social&utm_campaign=31Days-2015#sthash.ZIIkeEMp.dpuf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése