2010. szeptember 23., csütörtök

Mit tehetsz, ha Isten nem akar meggyógyítani
Whitney Hopler

A szerkesztő megjegyzése: Alább Joni Eareckson Tada új könyve alapján összeállított praktikus tanácsokat olvashatunk. A könyv 2010-ben jelent meg David C. Cook Kiadójánál, címe: A Place of Healing: Wrestling with the Mysteries of Suffering, Pain, and God’s Sovereignty. (Megbirkózni a szenvedés, a fájdalom és Isten szuverenitásának titkával – egy lehetőség a gyógyulásra)


Természetes vágyunk, hogy gyógyulni szeretnénk betegségekből vagy balesetek után. A beteg test tudata által okozott fájdalom és frusztráció nagyon erős lehet. Imádkozol szabadulásért. Hiszed, hogy Isten meg tud gyógyítani, ha akar, ahogy néha másokkal is megteszi. De mi van akkor, ha nem érkezik a gyógyulás? Azt jelenti vajon, hogy nem elég erős a hited ahhoz, hogy meggyógyulj?
Nehogy azt hidd. Sok mély hitű ember nem kapja meg Istentől a gyógyulást, amire számít. Isten úgy határoz, hogy testi szenvedésben hagyja őket egy magasabb cél érdekében, önmaguk és az őket gondozók hasznára. Ha imádkoztál már testi gyógyulásért, és nem lettél jobban, ne hagyd abba az imádkozást: ha akar, Isten meggyógyít a kellő időben. De ennél többet is tehetsz – akkor is, ha sosem fogsz meggyógyulni. Íme a lehetőségeid, ha Isten úgy dönt, hogy nem gyógyít meg:

Fogadd el a fájdalmat, és általa öleld át Istent. Ne harcolj a fájdalom ellen, amit Isten beengedett az életedbe. Fogadd el, és kérd Istent, adjon erőt az elviseléséhez, kegyelmet, hogy hasznát vehesd, és hálás lelkületet, hogy minden körülmények között köszönetet tudj mondani Neki. Ne feledd, hogy akárhol vagy, Isten vár téged és átölel, ha kinyújtod felé a kezedet.

Hagyd abba a szégyenkezést. Ne engedd, hogy rossz hangulatot okozzon, ha egyesek azt hiszik, szenvedésed vagy baleseted gyenge hited következménye. Biztos lehetsz benne, hogy egyedül Isten ismeri hited mértékét, mások ítélkezése ne számítson. Fogadd el, hogy Istennek joga van eldönteni, hogy meggyógyulsz-e vagy sem, ahogy a terveiben szerepel, függetlenül attól, mekkora a hited. Fejezd ki a hitedet azzal, hogy imádkozol a gyógyulásodért, aztán bízd rá Istenre, hogyan és mikor válaszol, tudva, hogy ő mindig a legjobb megoldást választja. Annak az embernek, aki rá tudja bízni Istenre, hogy azt tegye, amit legjobbnak lát, ahelyett, hogy megpróbálná manipulálni Őt, - nos annak az embernek van hite.

Kérd Istent, hogy te is azt akard, amit Ő. Imádkozz Istenhez, hogy cserélje ki énközpontú vágyaidat az Ő elképzelésére az életedről, mert abból nagyobb jó származik. Ennek eredményeként békességre lelsz a szenvedés közben is.

Fedezd fel szenvedésed előnyeit. A szenvedés elfordíthat egy veszélyes, bűnös útról, amin elindultál volna lefelé; ráébreszthet, hogy erőd abban rejlik, hogy Isten találkozik veled gyengeségedben, és megerősít téged; visszakapod Tőle lelked tisztaságát, amit elveszítettél, míg e tévelygő világban éltél; megerősíti szomjadat Jézusra, aki egyedül képes vágyaidat kielégíteni; megnöveli a jó mennyiségét, amivel Isten országa építéséhez hozzájárulsz.

Szerezz erőt a folytatáshoz. Ha szenvedésed nem szűnik is meg, elbírod, mert Isten minden lépésednél veled van. Bízz az ígéreteiben, abban, hogy tudja, min mész keresztül, és együttérez veled. Tudd, hogy Isten a törött hangszerekből is – amilyen a sérült, beteg emberi test - csodálatos zenét tud előcsalni. Kérd a Szentlelket, hogy naponta újítsa meg elmédet, és töltsön el lélekerősítő gondolatokkal, hogy folytatni tudd. Ne feledd, hogy mindennek, amit mondasz vagy teszel, döntő szerepe van a szellemi világban most is dúló háború szempontjából – ezért szenvedésed közben dönts a hitet sugárzó szavak és cselekedetek mellett.

Használd a fájdalmadat Isten dicsőségére. Bár sérült vagy beteg voltod korlátokat állít eléd, határtalan a dicsőség, amit Istennek adhatsz azáltal, hogy bízol Benne szenvedésedben is. Adj hálát minden percért, tudva, hogy minden levegővételed Isten ajándéka. Kérd, hogy tanítson meg neked mindent, amit a szenvedésed által meg kell tanulnod. Alázatosan és gyermeki csodálkozással tekints a világra, amit Isten alkotott, és mindenre, amit megismerhetsz belőle. Teljes szívvel akard szolgálni Őt, bármilyen módon kéri ezt tőled. Vállald el a kalandok kockázatát, melyek felé Isten vezet téged.

Térj vissza a helyes szemléletmódhoz, ha érzed, hogy csüggedni kezdesz. Imádkozz bátorításért, amikor szükséged van rá, és Isten megadja neked. Ne foglalkozz félelmeiddel. Összpontosíts Isten állandó jelenlétére, és az ígéretére, hogy átsegít minden nehézségen, amivel szembesülsz. Ahelyett, hogy a magad szenvedésével foglalkozol, fordulj más szenvedők felé, s próbálj segíteni rajtuk. Énekelj dicsőítő énekeket, amelyek Isten állandóságáról szólnak a változó körülmények között. Ha hittel élsz és cselekedsz, megtanulod helyzetedet Isten szemével látni, és megtapasztalod azt a békességet, amire szükséged van.

Leld meg a végső gyógyulást. Örömmel várd a mennyei együttlétet, amikor megszűnik minden testi szenvedésed – és ami még ennél is jobb, sosem kell többé megküzdened a bűn nyomasztó erejével.

Segíts mások szenvedésén. Keresztényként olyan szorosan kötődsz társaidhoz, hogy szenvedésed az ő szenvedésük, s az ő szenvedésük a tiéd. Kérd Istentől, adjon erőt, hogy viselni tudd más hívő emberek szenvedéseit, akikkel találkozol. Járj közben értük imádsággal, és segítsd őket minden módon, amit Isten megmutat neked.

www.crosswalk.com

Ha többet szeretnél tudni Joni tevékenységéről, vagy látni-hallani szeretnéd őt, a következő címen érheted el:
http://www.joniandfriends.org/welcome/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése