2012. november 29., csütörtök

Adventi elmélkedések - Nagy örömöt hirdetek - Előszó

Találtam egy 2012 adventjére készült ingyen letölthető e-könyvet. Nagy örömöt hirdetek a címe. Szeretném megosztani veletek, lefordítani napról-napra az aznapi elmélkedést. Remélem, sikerül, és szeretni fogjátok. A magyar helyesírási szabályoktól eltérően az ünnepek nevét nagybetűvel írom, nem az angol írásmód szolgai követése kedvéért, hanem hogy ezzel is kiemeljem az ünnepeket a hétköznapokból. A fordításból kihagyom, ami nekünk, magyaroknak nem sokat mond, kivéve pl. az előszó végi hivatkozást, amit az angolul tudók használni tudnak.

Előszó

Advent Jézus imádásáról szól. Legalábbis mi, a Desiring God munkatársai, ezt látjuk benne.
Az Advent évente visszatérő időszaka a türelmes, reményteli várakozásnak, lelkünk vizsgálatának, a naptári napok figyelemmel követésének, amit sok egyház, sok keresztény család és egyéni Jézus-követő számon tart. A Biblia nem bízta ránk az Advent megünneplését. Nem kötelező – hagyomány, mely az egyház története során fejlődött ki a karácsonyi felkészülés idejeként. Sokunknak jelent személyes örömöt, sokan érzünk lelki fejlődést az adventi időszak megtartásával.
„Advent” szavunk a latin adventusból ered, mely „eljövetelt” jelent. Elsősorban Jézus első, mintegy kétezer évvel ezelőtti eljövetelére figyelünk ilyenkor decemberben. De Jézus második eljövetele is egyre közeledik.
Advent Karácsonytól visszafelé számolva a negyedik vasárnapon kezdődik, ami 2012-ben december 2-ra esik, és Karácsony este ér véget. Ez azt jelenti, hogy attól függően, milyen dátumokra esnek a vasárnapok, az adventi időszak leghamarabb november 27-én, legkésőbb december 3-án kezdődhet. Míg a Nagyböjt (a Húsvétot előkészítő időszak) 40 napos, az adventi időszak hossza 22-29 nap.
A világ keresztényei sokféle módon ünneplik Adventet. Gyertyát gyújtanak. Énekelnek. Cukorkákat szopogatnak. Megajándékozzák egymást. Koszorút akasztanak vagy helyeznek el a hagyomány által meghatározott helyen valahol a házukban. Sokan ezeket mind együtt gyakoroljuk. A keresztények szükségét érezték, hogy meghosszabbítsák Jézus földre érkezésének ünneplését, nem elégedtek meg december 25-e röpke huszonnégy órájával. Isten Fiának megtestesülése értünk, a megmentésünkért, ahogy már régen is hitték, jóval nagyobb esemény annál, semhogy ünneplését egyetlen napra szűkítsük. Olyasmi ez, amit a keresztények az egész örökkévalóságban ünnepelni fognak.
Imádkozunk azért, hogy ez a kis lelki e-könyv segítsen titeket abban, hogy adventi időszakotok központi szereplője Jézus maradjon. Ezek az elmélkedések mind Krisztus, az Úr imádásáról szólnak. Természetesen megjelennek a karácsonyi történet más szereplői is, de a középpontban Jézus alakja áll: a Betlehemben született kisbaba, a pólyába tekert Isten-ember, akit jászolba fektettek, akit a Kálváriára szántak, akit Atyja elküldött, hogy meghaljon és feltámadjon a népéért.
Az olvasmányokat John Piper sokéves szolgálatából merítettük, akinek több mint harminc éven át született írásait, prédikációit megtaláljátok a desiringGod.org oldalon. Ha megkedvelitek ezeket a rövid napi elmélkedéseket, szeretettel ajánljuk Advent után a „Solid Joys” ingyen letölthető napi olvasmányait szintén John Piper lelkipásztortól.
Kérjük Istent, hogy mélyítse el, és tegye örömtelivé Jézus-imádásunkat ezen az Adventen.

David Mathis
ügyvezető szerkesztő
Desiring God

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon nagy ajándék Tőled,szívből köszönöm!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Magamat is megajándékozom vele. :) Legalábbis remélem, minden nap kerül rá időm.

    VálaszTörlés
  3. Naponta jövök, hogy kinyissak egy "ablakot"! Már megosztottam a facebookon is, hogy mások is örüljenek! Isten áldjon meg Mária!

    VálaszTörlés