2012. november 19., hétfő

Saját képére és hasonlatosságára


Ne úgy értsük ezt, hogy olyanok vagyunk, mint Isten, hanem úgy, hogy olyanná kell lennünk. Minden megadatott nekünk (a testi mivoltunktól, az adottságainkon, a programunkon át a körülményeinkig), ami lehetővé teszi, hogy olyanná legyünk.

Ugyanakkor viszont „az ember” az egész emberiséget is jelentheti.
Az egész emberiség Ádámtól kezdve Az ember. Akit Isten saját képére és hasonlatosságára teremtett. Isten teste. A Szentlélek temploma.
Ádám volt az ondósejt, Éva a petesejt, amiből létrejött az embertest.
Minden egyes valaha élt ember egy sejtje a testnek. Testünk sejtjei létrejönnek, szaporodnak, megbetegednek, megöregednek, elpusztulnak, újak keletkeznek. Mint az emberiség egyedei.
Innen nézve hatalmasnak tűnik ez a test. Az egyes anyagi részecskék között (ahogy a mikroszkópok felfedték) tér van, amit az embersejtek között levegő tölt ki, mozgásukat érzelmeik, ösztöneik irányítják, stb. Ha az egész világegyetemet tekintjük, az emberiség távolról sem tűnik hatalmasnak, s könnyen elhisszük, hogy mi magunk csak sejtnyi/atomnyi? részecskék vagyunk.
Amikor a Biblia a test tagjairól beszél, hogy egyenértékűek, hogy nem lehet mindenki szem vagy kéz, elképzelhetjük, hogy a sejtekről beszél – nem kéz vagyok, csak egy sejt a kézből. Nem is ismerem a többieket, akik szintén a kézhez tartoznak, még a velem egyidőben élő sejteket sem. Csak azt tudom, hogy minden egyes ember Isten testéhez tartozik, és mint ilyenre vigyázzak rá.

1 megjegyzés:

  1. "Minden megadatott nekünk" olyan igaz gondolat ez is, mint az egész blogod!

    Szeretek itt olvasgatni, elidőzni Nálad, mert mindig van valami, ami megérint. Mint például most is felidézted bennem, amit még senkinek nem mondtam el:

    Egyszer pont egy mikroszkóp példáján keresztül tudtam megnyugtatni a képzeletemet, ami az Isten és az ember közötti különbségét próbálta térben meghatározni. Sokat foglalkoztatott ez a gondolat, míg egyszer az Úr irgalmasságából elképzelhettem magamat egy mikroszkóp tárgylencséjén, aki csak többezerszeres nagyítással látható, így könnyebb volt Isten hatalmasságát érzékelnem. És azonnal békességem lett. :)

    VálaszTörlés