2012. október 23., kedd

Isten szeretetének zsírja


„Isten, én Istenem, téged kereslek, utánad szomjazik a lelkem! Érted sóvárog a testem, mint a száraz, tikkadt, kiaszott föld.” Zsolt 63,2

Fáradt vagy?
Igen, fáradt vagy. Hogy honnan tudom? Onnan, hogy manapság mindenki fáradt. Én is! A hírek a médiából, a tennivalók, a gyerekek, a munka, a szolgálat, a remények, az izgalmak… a nap végére (vagy délelőtt 10-re!) ki vagyunk facsarva. S ha van köztünk valami hasonlóság, akkor a te mélyről jövő, kétségbeesett kérdésed is ez: Mivel tudnék feltöltődni?

Kielégületlenül
Ez komoly kérdés. Régebben, amikor kimerültnek éreztem magam, ilyesmikkel töltekeztem: magazinokat olvasgattam, vásárolni mentem, megnéztem egy filmet – szórakoztam. Igazából ezek nem oldották meg a problémámat, csak egy időre elvonták róla a figyelmemet. Aztán eljött az idő, amikor már ezek sem segítettek. Mert valójában nem töltöttek fel. Olyan ez, mint mikor fehérjére éhezünk, s tömjük magunkba a burgonyacsipszet. Megtölt, de nem fedezi szükségletünket. Isten mindezt tudja. Hallgasd csak:
„Ti szomjazók, gyertek a vizekre mind, és bár nincsen pénzetek, siessetek ide! Vegyetek ingyen gabonát és egyetek, vegyetek pénz nélkül bort és tejet. Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, ami jól nem lakat? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jót esztek, és kövér falatokban lesz részetek.” (Iz 55,1-2)

Az igazi táplálék
Jófajta étel, ami valóban táplál. Ezt az életet ígéri neked Jézus a Jn 10,10-ben. Ezt mondja: „Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen.” Mi az, ami valóban bőséges, ami jóllakat? Nemrég olvasgattam a helyes táplálkozásról, mert nem éreztem jól magam. Találtam egy tanulmányt, ami arról szól, hogy étkezésünkbe föltétlen illesszünk be bizonyos mennyiségű egészséges zsírt (olívaolaj, halak, stb.), ha azt akarjuk, hogy testünk megfelelően működjön. A zsírtól valóban jóllakottnak érzed magad, és táplálod a testedet vele. Én pót-dolgokat ettem inkább, az egészséges zsírok nem szerepeltek az étrendemben, a testem éhezett rájuk. Hasonlóan vagyunk érzelmileg, lelkileg?

Két nő – melyik vagy te?
Két nőt látunk a képen, mindketten töltekeznek, az egyik jól lakik, a másik kielégületlen. Melyikkel tudod inkább azonosítani magad?
„Útjukon betértek egy faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta házába. Ennek volt egy húga, Mária. Ez odaült az Úr lábához és hallgatta a szavait. Márta meg sürgött-forgott, végezte a háziasszonyi teendőket. Egyszer csak megállt: "Uram - méltatlankodott -, nem törődöl vele, hogy húgom elnézi, hogy egyedül szolgáljalak ki? Szólj neki, hogy segítsen nekem!" Az Úr azonban így válaszolt: "Márta, Márta, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, nem is veszik el tőle soha." (Lk 10,38-42)
Csak egy a szükséges: Jézus szava és jelenléte. Az életedben, mint Mártáéban, számtalan dolog harsogja, hogy ő a legfontosabb: pénzkeresés, ruházkodás, kapcsolatépítés, feljutni a következő „lépcsőfokra”. Pedig Jézus itt azt mondja, mindezek nem számítanak. Ezek a burgonyacsipsz, de Ő a zsír. Ahogy Dávid fejezi ki: „Magasztallak egész életemen át, s nevedben emelem imára kezem. Lelkem eltelik veled, mint zsírral és velővel, s a szám ujjongó örömmel mond dicséretet.” (Zsolt 63,5-6). Ha eddig úgy éltél, mint Márta (és mint én), ha Jézus az otthonodban volt, de valójában nem tapasztaltad meg, akkor most arra hív, ma legyél Mária. Szeretetének zsírjával, a Vele való, életet lehelő kapcsolattal akar bőségesen feltölteni.

Első lépés
Az első lépés, hogy ülj le a lábaihoz, mint Mária. Olvasd szavait a Bibliában. Mondd el neki, hogy érzed magad, mire van szükséged. Ez egy kapcsolat, és Isten kapcsolatba akar lépni veled. Adj Neki időt erre ezen a héten. Kérd segítségét, hogy inkább legyél Mária, mint Márta. Fogalmazd meg imádságban. Mindig van egy hely a lábánál számodra, hogy odatelepedj, s megkapd Tőle azt a feltöltődést, amire szükséged van.

godlife.com, Prayer Letter, 2012.május 20.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése