2010. december 2., csütörtök

Történetek Adventre 1.

Kiegyenlítve
- picit a háláról –

Egy nap egy szegény fiú, aki házalásból próbálta összegyűjteni a pénzt saját tanulására, iskolába menet nagyon éhes volt. Kotorászott a zsebében, de csak egy tíz centest talált. Elhatározta, hogy bekopog a következő házba, és kér valamit enni. Ám amikor egy kedves fiatalasszony kinyitotta az ajtót, inába szállt a bátorsága, és étel helyett csak egy pohár vizet kért. Az asszony ránézett, látta rajta, hogy éhes, ezért egy nagy pohár tejjel tért vissza. A fiú lassan kiitta a tejet, majd megkérdezte: „Mivel tartozom?” „Semmivel”, mondta az asszony. „Anyám azt tanította, hogy sose fogadj el pénzt, ha kedvességből adsz valamit.” „Nagyon köszönöm”, válaszolta a fiú.
Howard Kelly* tovább ment, s nemcsak fizikailag érezte jobban magát, de erősödött Istenbe és az emberekbe vetett hite is.
Évekkel később a fiatalasszony súlyosan megbetegedett. A helyi orvosok tanácstalanok voltak. Végül beutalták a közeli nagyvárosba, a John Hopkins Egyetem Klinikájára, s tudós orvosokat hívtak tanácskozásra a ritka betegségről.
Dr. Howard Kelly is köztük volt. Mikor meghallotta a város nevét, ahonnan az asszonyt hozták, felkereste a kórteremben. Azonnal felismerte. Az asszony a fehér orvosi köpenyben, ha tudta volna sem ismerte volna fel a fiút, aki vizet kért tőle. Dr Kelly azzal az eltökéltséggel érkezett a tanácskozásra, hogy mindent megtesz az asszony megmentéséért. Attól a naptól kezdve figyelme nagy részét erre szánta.
Hosszas küzdelem után győzelem következett. Mielőtt az asszony gyógyulva hazatért volna, Dr. Kelly elkérte a gazdasági osztályról a kezelési költségeket tartalmazó számlát aláírásra. Megnézte, írt valamit az oldalára, s odaadta egy asszisztensnek, hogy vigyék be, adják át a betegnek. Az asszony félve vette át a számlát, tudta, hogy egész további életében a rajta lévő összeget fogja törleszteni. Megrémült a számok láttán, de aztán észrevett valami írást a számla oldalán. Ezt olvasta: „Egy pohár tejjel kiegyenlítve”. Aláírás: Dr. Howard Kelly

*Dr Howard Kelly neves orvos volt, aki 1895-ben megalapította a John Hopkins Egyetem Nőgyógyászati Onkológia osztályát.

(Aldous Huxley: The Power of Kindness)
www.ciadvent.ie

2 megjegyzés:

  1. Csodálatos ez a történet!!!!!Köszönöm!!!!!!
    Kiírtam hozzám is,remélem nem haragszol.Bár senki nem reagált rá sajnos.Azért talán elolvasták....

    VálaszTörlés
  2. Jó lenne ma is így élni, biztosan szebb lenne a világ, "nem lenne más semmi, csak imádni az Istent és egymást szeretni"

    VálaszTörlés