2010. december 15., szerda

Történetek Adventre 13

Sok-sok évvel ezelőtt Al Capone egész Chicago ura volt. Nem hőstettektől vált híressé. Inkább hírhedtnek mondhatnánk, mert neki köszönhetően került a város a csempészett ital, a prostitúció, a gyilkosságok hálójába.
Caponénak volt egy ügyvédje, akit “Easy Eddie”-nek hívtak az emberek. Nem véletlenül választotta őt minden idők egyik legnagyobb gazembere. Eddie nagyon értett a szakmájához. Már jó ideje az ő tehetségének köszönhetően - amivel a törvény kiskapuin át manőverezett - volt Big Al még mindig szabadlábon. Hálája jeléül Capone fizetett. Nem csak az ügyvédnek járó pénz volt hatalmas összeg, de más juttatásokban is részesült. Egy sövénnyel körülvett hatalmas házban lakhatott családjával, teljes személyzet és minden akkor fellelhető kényelmi berendezés szolgálta jólétét. Az ingatlan akkora volt, hogy egy teljes, utcákkal határolt háztömböt elfoglalt Chicagóban. Eddie a chicagói felső tízezer luxuséletét élte, nem foglalkozott a körülötte tomboló erőszakkal. Ám egy gyenge pontja neki is volt. Volt egy fia, akit nagyon szeretett. Odafigyelt, hogy a gyermek mindenből a legjobbat kapja, legyen az öltözködés, kocsi, iskola. Semmit sem tagadott meg tőle. A pénz nem számított. És a szervezett bűnözéssel való kapcsolata ellenére, Eddie megpróbálta fiát a jó és rossz közti különbségtételre is megtanítani. Azt akarta, hogy a fia jobb ember legyen, mint ő. Minden vagyona és befolyása ellenére volt két dolog, amit nem tudott megadni neki: nem tudott jó példát mutatni és jó hírnevet hagyni rá. Egy nap Eddie nehéz döntést hozott. Helyre akarta hozni a sok rosszat, amit tett, a fia kedvéért. Elhatározta, hogy jelentkezik a hatóságoknál, és elmondja az igazat Al “Sebhelyes arcú” Caponéról, tisztázza saját beszennyezett nevét, és felmutat a fiának valamit, ami közel áll a becsületességhez. Tudta, hogy ezzel A Banda ellen kell vallania, és hogy ennek nagy ára lesz. De megtette.
Pár hónap múlva Eddie életének egy elhagyott chicagói utcán történt lövöldözés vetett véget. Azzal a tudattal halt meg, hogy megadta fiának a legnagyobb ajándékot, amit adhatott, a legnagyobb áron, amit megfizethetett.
A holttest kabátzsebéből a rendőrök egy rózsafüzért, egy feszületet, egy vallásos medaliont és egy magazinból kivágott verset szedtek elő. A vers így szólt:
Az élet óráját egyszer húzzák fel,
S nincs ember, aki megmondhatná
Mikor állnak meg a mutatók,
Hajnali vagy esti órában.
Ennyi időd van.
Élj, szeress, dolgozz tudatosan.
Ne higgy az időnek.
Az óra nemsokára megáll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése