2012. április 6., péntek

Nagypéntek

A katonák köpete
Max Lucado

Először az ostorozás. Az volt a katonák első tette.
A keresztre feszítés volt a harmadik. (Nem, nem számolok rosszul, mindjárt rátérek a másodikra.) Jézus csupasz háta tele volt az ostorozás vérvörös, sebes hurkáival, a katonák mégis rátették a keresztfát, meglódították és felvezényelték a Koponyahegyre, majd kivégezték.
Ezt a két tettét a katonáknak nem kérjük számon tőlük. Ezekkel csak parancsot teljesítettek. Amit nehéz felfogni, az, ami a kettő között történt. Íme Máté leírása:
Jézust pedig megostoroztatta, és kiszolgáltatta, hogy feszítsék meg. Akkor a helytartó katonái magukkal vitték Jézust a helytartóságra, és köré gyűjtötték az egész csapatot. Levetkőztették, bíborszínű köpenyt adtak rá, tövisből font koronát tettek a fejére, nádszálat adtak a jobb kezébe, és térdet hajtva gúnyolták őt: "Üdvözlégy, zsidók királya!" Azután leköpték, elvették tőle a nádszálat, és a fejéhez verték. Miután kigúnyolták, levették róla a köpenyt, felöltöztették a saját ruhájába, és elvitték, hogy keresztre feszítsék. Mt 27,26-31
A katonák feladata egyszerű volt: vigyétek a Názáretit a hegyre, és végezzétek ki. De nekik támadt egy ötletük. Előbb szórakozni akartak egy kicsit. Erős, élettől duzzadó, fegyveres katonák körülvették a kimerült, félholt galileai ácsot, és nekiestek. Az ostorozást parancsba kapták. A keresztre feszítést megparancsolták nekik. De mi gyönyörűséget találtak abban, hogy leköpjenek egy haldokló embert? A köpés nem fáj a testnek, nem is az a szándék vele. A köpés a lelket akarja porba sújtani, megalázni, és el is éri célját. Mit tettek a katonák? Önmagukat emelték fel a másik rovására? Nagynak érezhették magukat attól, hogy Jézust kicsivé alázták.
Próbáld a katonák köpetét jelképnek, lelkünk mocska jelképének látni. És aztán nézd meg, mit tesz Jézus lelkünk mocskával. Felviszi magán a keresztre.
Így mondta a próféta szavaival: „Arcomat nem takartam el a gyalázkodás és köpködés elől” (Iz 50, 6b).
Bűneink sűrítménye keveredett a vérével és izzadságával.
Isten intézkedhetett volna. Isten terveiben Jézus torkának bor járt italul, akkor az arcának miért nem járt egy törülköző? Simon hordozta Jézus keresztjét, de az arcát nem törölte le. Az angyalok egy imádkozásnyira voltak. Nem tüntethették volna el a köpetet?
Megtehették volna, de Jézus nem adott rá parancsot. Az, Aki a szögek mellett döntött, döntött a nyál mellett is. Az ember lándzsája és ecetes szivacsa mellett elviselte az ember köpetét is.
Ő, aki bűn nélkül való volt, magára vette egy bűnös arcát, hogy mi bűnösök egy szent arcát ölthessük magunkra.

Részlet a He Chose the Nails: What God Did To Win You Heart (A szögeket választotta - ezt tette Isten szíved meghódításáért) c. könyvből

UpWords with Max Lucado 2012.03.30.

1 megjegyzés:

  1. Mennyire közelre hozza a fordításod Nagypénteket.....Beleborzongok és könnyezek...:mennyire szeret minket!

    VálaszTörlés