2012. december 4., kedd

Nagy örömöt hirdetek - December 4, kedd

Rég-várt látogatás

„Áldott az Úr, atyáink Istene, mert meglátogatta és megváltotta az ő népét; erős szabadítót támasztott minékünk szolgájának, Dávidnak családjából, amint szólott a szentek szájával, ősidők óta a próféták ajka által, hogy megszabadít az ellenség kezéből, mindazoktól, akik gyűlölettel néznek minket…” Lk 1,67-71

Két figyelemreméltó dolgot vegyünk észre Zakariás fenti szavaiban.
Először: emlékezzünk, hogy kilenc hónappal korábban Zakariás nem hitte el, hogy feleségének gyermeke születhetik. Most, eltelve a Szentlélektől, már annyira biztos Isten megváltó munkájában a közelgő Messiás által, hogy az egészet múlt időbe teszi. A hívő elme számára Isten megígért cselekedete olyan biztos, mintha már meg is történt volna. Zakariás megtapasztalta, hogy Isten nem beszél a levegőbe, innen ez a rendkívüli biztonság: „Isten meglátogatott és megváltott!”
Másodszor: Jézus, a Messiás eljövetele nem más, mint Isten látogatása világunkba: Izrael Istene az, aki meglátogatta és megváltotta a népét. A zsidó nép évszázadok óta senyvedett attól a meggyőződéstől, hogy Isten visszahúzódott: a prófétaság lelkének áradása abbamaradt, Izrael Róma hatalmába került. Minden hívő Izraelben Isten látogatására várt. A 2,25-ben elmondja Lukács, hogy Simeon „várta Izrael vigasztalását”. A Lk 2,38-ban pedig a templomban évtizedek óta imádkozó Anna „Jeruzsálem megváltását” várta.
Nagy várakozás napjai voltak ezek. És most Isten rég-várt látogatása a küszöbön áll – igen, eljön, de oly módon, amire senki sem számított.

Good News of Great Joy – Daily Readings for Advent
www.desiringgod.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése