2012. december 10., hétfő

Nagy örömöt hirdetek - December 10, hétfő


Kétféle ellenállás Jézussal szemben

„Ennek hallatára Heródes király megriadt, s vele egész Jeruzsálem.” Mt 2,3
Jézus zavarja azokat, akik nem akarják őt imádni, azok meg, akik akarják, ellenállással találkoznak. Mindez Máté számára nem a leglényegesebb mondanivaló, de nem kerülhető meg a történetnek ezen a pontján.
Kétféle embertípussal találkozunk itt, akik nem akarják imádni Jézust, a Messiást.
Vannak azok, akik egyszerűen nem foglalkoznak vele. Számukra ő nem létezik. Ezt a csoportot a főpapok és írástudók képviselik ebben a jelenetben. 4. vers: „Összehívta tehát a főpapokat és a nép írástudóit, és tudakozódott tőlük, hol kell a Messiásnak születnie.” Összejöttek, válaszoltak a kérdésre, és ment ki-ki a maga dolgára. A nép vezetőinek ez a passzivitása észbontó, ha meggondoljuk, mekkora súlya van a kérdésnek.
Lám, mit olvasunk a 3. versben: „Heródes király megriadt, s vele egész Jeruzsálem.” Eszerint közbeszéd tárgya volt, hogy valahol megszülethetett a Messiás. Döbbenetes a nép vezetőinek tétlensége – miért nem indulnak el a mágusokkal? Nem törődnek az egésszel. Nem akarják imádni az igaz Istent.
Másrészről, nem akarják imádni Jézust azok, akiket félelemmel tölt el a Messiás megszületése. Heródes ebbe a kategóriába tartozik. Ő tényleg fél. Olyannyira, hogy képes megjátszani magát, hazudni, majd később tömegmészárlást követ el, csak hogy megszabaduljon Jézustól.
Ma is ez a két magatartás áll szemben Krisztussal és az ő követőivel: a közömbösség és az ellenségesség. Nézz magadba őszintén: rád nem jellemző valamelyik?
Az idei Karácsony legyen alkalom arra, hogy elgondolkozz a Messiáson, és azon, mit jelent imádni őt.

Monday, December 10 – Two Kinds of Opposition to Jesus
Good News of Great Joy – Daily Readings for Advent
www.desiringgod.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése