2012. december 24., hétfő

Nagy örömöt hirdetek - December 24


Megjelent Isten Fia

Gyermekeim, senki se vezessen félre titeket. Aki az igazságosságot cselekszi, az igazságos, ahogy Ő is igazságos. Aki bűnt követ el, a sátántól való, hiszen a sátán kezdettől fogva vétkezik. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy a sátán művét romba döntse.” 1 Jn 3,7-8

Vajon a sátán milyen művére gondol a szerző, amikor ezt írja a 8. versben: „Azért jelent meg az Isten Fia, hogy a sátán művét romba döntse”? A válasz a szövegkörnyezetből egyértelmű.
Világos párhuzam először is az 5. vers: „Tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket”. Az „azért jelent meg” az 5. és a 8. versben szerepel. Ezért hát a „sátán műve”, melynek romba döntéséért jött Jézus: a bűn. A 8. vers eleje lényegében biztossá teszi ezt: „Aki bűnt követ el, a sátántól való, hiszen a sátán kezdettől fogva vétkezik.”
Ezek szerint tehát, a baj a világban az, hogy bűnt követünk el, és nem a betegség, az összetört autók vagy a terveinket meghiúsító akadályok. Jézus azért jött a világba, hogy segítsen a bűnt megállítani.
Hadd idézzem fel az 1 Jn 2,1 igazságát: „Gyermekeim! Ezeket azért írom, hogy ne kövessetek el bűnt.” Más szóval: a Karácsony célját (3,8) és a megtestesülés célját hirdetem. Majd így folytatja: „De ha valaki bűnbe esik, van szószólónk az Atyánál: Jézus Krisztus, az Igaz. Ő az engesztelő áldozat bűneinkért, nemcsak a mieinkért, hanem az egész világ bűneiért is.”
Gondoljatok bele, mit jelent ez: azt, hogy Jézus megjelenésének két célja van. Azért jött, hogy ne vétkezzünk többé, és azért jött, hogy meghaljon, és ezáltal megtörténjék az engesztelő áldozat – egy helyettesítő áldozat, mely megszünteti Isten haragját – bűneinkért, ha mégis vétkezünk.

Monday, December 24 – The Son of God Appeared
Good News of Great Joy – Daily Readings for Advent
www.desiringgod.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése