2012. december 25., kedd

Nagy örömöt hirdetek - December 25, kedd


Három karácsonyi ajándék

Gyermekeim, senki se vezessen félre titeket. Aki az igazságosságot cselekszi, az igazságos, ahogy Ő is igazságos. Aki bűnt követ el, a sátántól való, hiszen a sátán kezdettől fogva vétkezik. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy a sátán művét romba döntse.” 1 Jn 3,7-8

Gyere, gondolkodjunk el ezen a kiváltságos helyzeten. Ha Isten Fia azért jött, hogy segítsen abbahagynod a bűnt – hogy romba döntse a sátán művét -, és ha azért is jött, hogy meghaljon, s ezzel biztosítsa az engesztelő áldozatot Isten haragjának eltörlésére, ha mégis bűnt követnél el, nos akkor mindennek milyen hatása van az életedre, arra, hogy hogyan éld az életedet?
Három dolgot jelent mindez az életedben, három nagyszerű dolgot. Összefoglalom neked őket, legyen ez az én karácsonyi ajándékom.

1. Világos életcél
Magával hozza azt, hogy világos célja legyen az életednek. Negatív előjellel fogalmazva egyszerűen azt jelenti: ne kövess el bűnt. „Ezeket azért írom, hogy ne kövessetek el bűnt” (1Jn 2,1). „Azért jelent meg az Isten Fia, hogy a sátán művét romba döntse” (1Jn 3,8).
Ha azt kérded, nem tudom-e pozitív előjellel mondani ugyanezt – de igen, az 1 Jn 3,23-ban megtalálod. Ez az igehely foglalja össze mindazt, amit János levele kér. Vedd észre, hogy a „parancs” szó egyes számban van: „Az az ő parancsa, hogy higgyünk Fiának, Jézus Krisztusnak nevében, és szeressük egymást parancsa szerint.” Ez a két dolog olyan szorosan összefügg, hogy János egyetlen parancsként állítja elénk: higgy Jézusban és szeresd a többieket. Ez az életcélod. Ez a keresztény élet summája. Hit Jézusban és az emberek szeretete. Higgy Jézusban, szeresd az embereket. Ez tehát az első ajándék: az életcél.

2. Remény, hogy bukásainkat megbocsátják
Most vegyük számba a kétoldalú igazság második következtetését. Jézus azért jött, hogy romba döntse a bűnök elkövetését, és hogy megbocsássa bűneinket. Arról van szó, hogy akkor tudunk előre haladni bűnös hajlamaink legyőzésében, ha remélhetjük, hogy bukásaink meg lesznek bocsátva. Ha amikor elkezdjük harcunkat a bűneink ellen, nem remélhetjük, hogy Isten megbocsátja bukásainkat, akkor az első bukásnál feladjuk.
Sokan gondolkoznak azon, hogy az új évben változtatni fognak egy-két bűnös szokásukon, amitől szeretnének megszabadulni. Változtatnak az étrendükön. Változtatnak a szórakozásukon. Másként fognak adni. Másként viselkednek a házastársukkal. Új formában élik meg a családi összetartozást. Megváltoztatják alvási és sportolási szokásaikat. Bátrabban fognak tanúskodni. De közben vívódnak magukban, hogy van-e egyáltalán értelme a próbálkozásnak. Íme, a második karácsonyi ajándék: Krisztus nem csak azért jött, hogy romba döntse a sátán művét – a mi bűnös dolgainkat –, hanem azért is, hogy védőügyvédünk legyen, ha menet közben megbotlanánk.
Hadd biztassalak hát: a botlás szabadsága adjon reményt a harchoz. De vigyázz! Ha Isten irgalmát jogosítványként értelmezed, és azt mondod „Ha nem számít, hogy elbukom vagy sem, akkor mindek küzdjek?” – ha tehát ezt mondod magadban, és komolyan is gondolod, és eszerint élsz, akkor nem születtél újjá, és reszkethetsz.
De nem hiszem, hogy ti, akik ezt olvassátok, itt tartanátok. Küzdeni akartok bűnös szokásaitok ellen, és nem akartok vétkezni. Isten ezt üzeni nektek: a bukás szabadsága adjon reményt a harchoz. Azért írom ezeket, hogy ne vétkezzetek, de ha vétkeztek, van, aki közbenjárjon értetek: Jézus Krisztus.

3. Krisztus segít
Végül a kettős igazság – hogy Krisztus azért jött, hogy lerombolja a bűnt, és hogy megbocsássa bűneinket - harmadik velejárója a következő: Jézus valóban segítségünkre lesz a harcban. Tényleg segíteni fog neked. A te oldaladon áll. Nem azért akarja lerombolni a bűnt, mert a bűn élvezet. Nem. Azért akarja romba dönteni, mert a bűn végzetes. A sátán ámító mesterkedése, ami tönkretesz minket, ha nem harcolunk ellene. Jézus azért jött, hogy segítsen, nem azért, hogy ártson nekünk.
Ez tehát a harmadik karácsonyi ajándék: Krisztus segíteni fog, hogy legyőzd a bűnt. Ezt mondja az 1János 4,4: „nagyobb az, aki bennetek van, mint aki a világban van”. Jézus él, Jézus mindenható, Jézus a hit által bennünk él. És Jézus értünk van, nem ellenünk. Segíteni akar neked. Bízz benne.

Tuesday, December 25 – Three Christmas Presents
Good News of Great Joy – Daily Readings for Advent
www.desiringgod.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése