2012. december 5., szerda

Nagy örömöt hirdetek - December 5, szerda


Isten kisemberei érdekében

„Azokban a napokban történt, hogy Augustus császár rendeletet adott ki, hogy az egész földkerekséget írják össze. Ez az első összeírás Quirinius, Szíria helytartója alatt volt. Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják. József is fölment Galilea Názáret nevű városából Júdeába, Dávid városába, Betlehembe, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.” Lk 2,1-5

Belegondoltál már, hogyan intézkedett Isten, hogy a Messiás Betlehemben szülessen meg (ahogy Mikeás 5 próféciája ígéri)? Úgy rendezte a dolgokat, hogy mikor eljön az idő, a Messiás anyja és törvény szerinti apja Názáretben éljenek; hogy az Írás beteljesedjék, és ez a két kisember eljusson Betlehembe a világ első Karácsonyán, elültette az ötletet Augustus császár elméjében, hogy számoltassa össze a Római Birodalom minden népét, kit-kit a saját szülőhelyén. Felfogtad ezt?
Érezted már, mennyire kicsi és jelentéktelen vagy a Földön élő hétmilliárd ember között, ahol minden hír a nagypolitikáról, a gazdasági életről, társadalmi mozgalmakról szól, és kiemelkedő emberekről, akiknek hírnevük és nagy hatalmuk van?
Ne engedd, hogy ez a gondolat elkedvetlenítsen, boldogtalanná tegyen. Mert közvetett módon nyilvánvaló a Szentírásból, hogy a mamut vállalatok és nagypolitikai erők anélkül, hogy tudnák, Isten irányítása alatt állnak, és nem ám az ő érdekük szerint történnek a dolgok, hanem Isten kisembereinek érdekében – hogy a kicsi Mária és a kicsi József eljusson Názáretből Betlehembe. Isten egy egész birodalmat felforgat, hogy megáldja gyermekeit.
Attól még, hogy ellenségeskedést tapasztalsz magad körül, ne hidd, hogy Isten karja megrövidült. Nem a jólétünkön, hanem a szentségünkön dolgozik Isten egész lelkével. És ez a cél vezeti, mialatt az egész világot irányítása alatt tartja. Ahogy a Példabeszédek 21,1 mondja: „A király szíve vízfolyás az Úr kezében, ahová akarja, oda irányítja.”
Ő a kisemberek hatalmas Istene, és joggal örvendezhetünk, hogy a világ összes királya, elnöke, elöljárója és tanácsosa mennyei Atyánk legfelső rendeleteit hajtja végre, hogy mi, a gyermekek egyre inkább hasonlítsunk a Fiúhoz, Jézus Krisztushoz.

Good News of Great Joy – Daily Readings for Advent
www.desiringgod.org

5 megjegyzés:

  1. Én még nem gondoltam ebbe így bele, nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Tudod, ugye, hogy Kati nem marad életben, ha nem omlik össze a Ceausescu-rendszer éppen akkor? :) Döbbenet és mélységes hála töltött el, mikor ebbe először belegondoltam. És azóta is.

    VálaszTörlés
  3. Boldog pillanatok, amikor reggel jöhetek olvasni a "Nagy örömöt".
    De most még a hideg is kirázott - szó szerint, bár tudom, hogy Istennek semmi sem túl nehéz, és mutatja az utat hozzá.
    Hogy Kati születése a Ti családotokban szintén időzítve volt? Mária, a Te kitartásod is kellett, hogy végig is menjél a számotokra kijelöl úton, de sokszor eszembe juttok.

    Visszatérve a Szentírásra, akármilyen sorrendben olvasod, keresztül kasul, látszik benne az, hogy egy nagyon Nagy Terv részesei vagyunk/lehetünk a Teremtésben.
    Nincsenek véletlenek, csak fel kell ismernünk a helyzetet, ezt tanuljuk egész életünkben. (Szerintem)
    Ezek a hitmélyítő elmélkedések is Isten tervéhez tartoznak, az Ő országának építő kövei, mint az, hogy Te lefordítod nekünk. Dicsőség az Úrnak!

    VálaszTörlés
  4. Még nem igazán tudom,hogy a mostani magányommal,ami fáj, mit tervez Isten,de most megnyugodtam,hogy Ő TUDJA!!!!!!!MINDENT TUD! és ez csodálatosan megnyugtató!!!!!Csak ne felejtsem el újra és újra.KÖSZÖNÖM Mária!

    VálaszTörlés
  5. "Attól még, hogy ellenségeskedést tapasztalsz magad körül, ne hidd, hogy Isten karja megrövidült. Nem a jólétünkön, hanem a szentségünkön dolgozik Isten egész lelkével."

    VálaszTörlés