2012. december 6., csütörtök

Nagy örömöt hirdetek - December 6, csütörtök

Nincs leágazás a Kálvária útjáról

„És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem jutott számukra hely.” Lk 2,6-7

Sejtheted, hogy Isten, aki még egy birodalmi népszámlálást is el tudott intézni, csak hogy Mária és József eljusson Betlehembe, elérhette volna azt is, hogy találjanak egy szobát valamelyik szálláshelyen.
Igen, meg tudta volna tenni. És Jézus gazdag családba is születhetett volna. Megtehette volna, hogy kenyérré változtatja a köveket a pusztában. 10000 angyalból álló sereget hívhatott volna segítségül a Getsemáné kertben. Leszállhatott volna a keresztről, hogy megmentse önmagát. De nem az a kérdés, hogy mit lett volna képes, hanem az, hogy mit akart tenni Isten.
Isten akarata pedig az volt, hogy bár Krisztus gazdag volt, a te érdekedben szegény legyen. A „Megtelt” tábla Betlehemben érted csüngött a szálláshely ajtaján. „Szegénnyé lett értetek” (2Kor 8,9).
Isten a dolgokat – még a férőhelyeket is – gyermekei érdekében igazgatja. A Kálvária útja egy betlehemi „Megtelt” táblától indul, és a jeruzsálemi keresztet érő köpésekkel, gúnykacajjal ér véget.
És ne felejtsük el, mit mondott Jézus: "Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem” Mt 16,24.
Csatlakozzunk hozzá a Kálvária útján, és halljuk meg, amit mond nekünk: „Gondoljatok a tőlem kapott tanításra: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak” (Jn 15,20).
Annak, aki lelkesen jelentkezik, hogy „Mester, követlek, akárhová mégy!” (Mt 8,19), Jézus így válaszol: "A rókáknak van barlangjuk és az égi madaraknak van fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania" (Mt 8,20).
Igen, Isten elintézhette volna, hogy legyen egy szabad szoba Jézus születéséhez. De akkor letérítette volna őt a Kálvária útjáról.

Good News of Great Joy – Daily Readings for Advent
www.desiringgod.org

2 megjegyzés:

  1. Egyszer majd talán jobban megértek mindent......Most annyit,amennyire szükségem van.KÖSZÖNÖM a fordítást!

    VálaszTörlés
  2. A hatalmas Isten pedig szegénnyé lett értünk, érted, értem, ez annyira felfoghatatlan!
    Mi olyan nehezen mondunk le szokásainkról, ragaszkodunk kis dolgokhoz is.

    A Kálvária útja a Mennyországba vezet, itt egy csomó dologról le kell mondanunk, hogy megtaláljuk a Kincset.

    "A mennyek országa hasonlít a szántóföldben elrejtett kincshez. Amikor egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet." Mt 13,44

    Mindannyiunknak áldott megtapasztalást kívánok!

    VálaszTörlés