2012. december 16., vasárnap

Nagy örömöt hirdetek - December 16, vasárnap


Élet és halál Karácsonykor

„A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen.” Jn 10,10

Épp leültem megírni ezt az elmélkedést, mikor érkezett a hír, hogy meghalt Marion Newstrum. Ő és férje, Elmer, gyülekezetünk legrégebbi tagjai voltak. Marion 87 éves volt. 64 éve házasodtak össze.
Beszéltem Elmerrel, mondtam, hogy maradjon erős az Úrban, ne adja fel az életet, erre ennyit mondott: „Igaz barátom volt.”
Az jutott eszembe, bár minden keresztény elmondhatná élete végén, hogy „Krisztus igaz barátom volt.”
Minden Adventben megemlékezem édesanyám halálának évfordulójáról. 56 éves korában gázolta halálra egy autó Izraelben. 1974. december 16-án történt. Még ma is élénken emlékszem azokra a napokra. Ha elengedem magam, sírni is tudok, például, ha arra gondolok, hogy a fiaim nem ismerhették őt. Karácsony másnapján temettük el. Micsoda Karácsony volt!
Sokan vannak, akik Karácsonykor még intenzívebben átélik eltávozott szeretteik hiányát. Ne próbáld visszafojtani! Hadd jöjjön elő a fájdalom! Érezd! Mire való a szeretet, ha nem arra, hogy felerősítse érzéseinket – akár az élet, akár a halál váltja ki? De jaj, ne keseredj el. A keserűség önpusztító állapot.
Jézus azért jött el Karácsonykor, hogy örök életünk legyen. „Azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen.” Elmer mesélte, hogy Marionnal beszélgettek arról, hol szeretnék tölteni utolsó éveiket. „Egyetértettünk abban, hogy azt szeretnénk, ha végső otthonuk az Úrnál lenne.”
Éreztél már honvágyat? Én várom haza a családot az ünnepekre. Nagyon jó érzés. Azt hiszem, végső soron az van ez érzések mögött, hogy valahol lelkünk mélyébe be van oltva a vágy a végső Hazatérésre. Minden más hazatérés csak belekóstolás ebbe. És a kóstolás, tudjuk, nagyon jó dolog.
Hacsak nem válik pótlékká. Jaj, ne engedjétek, hogy az ünneppel járó finomságok, kedvességek helyettesítsék a végső, nagyszerű, mindent kielégítő édességet! Hadd szítsa fel minden veszteség és minden nagy öröm szívünkben a vágyat a végső, mennyei hazaérkezésre.
Karácsony. Mi másról szól, ha nem erről: „Azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen.” Marion Newstrumnak, Ruth Pipernak, neked és nekem – hogy Életünk legyen, most és mindörökké.
Tedd ennek a karácsonynak a MOSTját gazdagabbá, mélyebbé azáltal, hogy belekortyolsz a MINDÖRÖKKÉ forrásába. Itt van nagyon közel.

Sunday, December 16 – Life and Death in Christmas
Good News of Great Joy – Daily Readings for Advent
www.desiringgod.org


(Ford. megj. Mialatt ma reggel fordítottam ezt az elmélkedést, megszólalt mellettem a telefon. Édesanyám mondta el, hogy ma hajnalban, 2012. december 16-án, meghalt édesapám. 90 éves volt. Ő már jól van, hazaérkezett. „Krisztus igaz barátja volt.” Kérjük együtt Istent, hogy enyhítse a hátramaradtak fájdalmát. Ámen.)

9 megjegyzés:

  1. Istenem! Micsoda ugyanaz-történés! Aki írta az eredeti elmélkedést, szintén halálhírt kapott, és te is, de egy édesapa halálhíre mégiscsak a szívünk közepe.
    Áldjon meg és őrízzen meg Titeket az Úr! Vígasztaljon benneteket! Jó helyen van édesapád, de a gyásznak is helye van.....
    Szeretettel és megdöbbenve gondolok Rád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, halálhír és halálhír közt különbség van. De ráadásul az ő édesanyja is december 16-án halt meg, mint az én édesapám.

      Törlés
  2. A 22. Zsoltárral hajolok meg édesapád földi élete előtt.

    "Az Úr az én pásztorom,
    nem szűkölködöm,
    zöldellő legelőkön adott nekem helyet,
    csöndes vizekhez vezetett engem,.
    Felüdítette lelkemet,
    és az igazság ösvényein vezetett
    az ő nevéért.

    Járjak bár a halál árnyékában,
    nem félek semmi bajtól,
    mert te velem vagy.
    Vessződ és pásztorbotod
    megvigasztaltak engem.

    Asztalt terítettél számomra
    azok előtt, akik szorongatnak engem;
    olajjal kented meg fejemet,
    és kelyhem csordultig töltötted.

    Mert jóságod és irgalmasságod
    kísér engem életem minden napján,
    hogy az Úr házában lakjam
    időtlen időkig."

    Ámen

    VálaszTörlés
  3. Mária, bár már eltelt néhány nap, fogadd együttérzésemet! Bevallom sírok! Sok erőt kívánok Neked és a családodnak!

    VálaszTörlés